Varför var 1936 års olympiska kontroversiella?

Olympiska spelen 1936 var kontroversiella vid tidpunkten då de blev politiserade mycket som en följd av att de fanns i Nazityskland. Rollerna för de olika aktörerna i Olympiska spelen 1936 har utförligt undersökts sedan dess, med vissa människor känner att de deltagande nationerna missade ett tillfälle att hejda den ökande nazismen i Tyskland. Några medlemmar av det judiska samfundet i synnerhet önskar att nationer som USA hade valt att bojkotta 1936 års olympiska spel, för att uttrycka sin avsmak för Adolf Hitler och den nazistiska regimen. I början av 1936 olympiska spelen var inte särskilt kontroversiellt. Berlin fick möjlighet att vara värd för OS 1931, tre år innan Hitler tog makten i Tyskland. Man hoppades att OS skulle symbolisera Tysklands återvända till samhället efter kamp första världskriget, och många människor välkomnade ett tillfälle att visa upp de bästa idrottarna i världen vid olympiska spelen i Berlin. När Hitler tog makten i Tyskland, han var motståndare inledningsvis värd för OS, eftersom han tyckte det internationalistiska anda i samband med de olympiska spelen. Man pekade rådgivare i sitt kabinett påpekar att 1936 års olympiska spel skulle kunna utgöra en stor propaganda tillfälle, att Tyskland skall kunna sätta sin bästa fot fram till världen, och genom att visa att kompetensen hos de tyska folket. Som ett resultat kom Hitler att stödja OS, avsätta betydande medel till strävan och sponsra de första olympiska fackelstafetten. När konkurrenter och gäster anlände i Berlin 1936, har man haft ett hårt sanerad Tyskland. Judar, zigenare och andra desirables togs bort tyst från Berlin, tillsammans med diskriminerande tecken och andra tips om omfattningen av den nazistiska regimen. Den tyska regeringen tillåtas endast ariskt idrottsmän att tävla för Tyskland, exklusive många talangfulla judiska idrottsmän, och lägga på en hel show för sina utländska gäster, anställa berömde filmskaparen Leni Riefenstahl att dokumentera händelserna. Den Glamor av OS var att dölja vad som lurar under en redan mycket plågade land.

49 nationer tävlade i Olympiska spelen 1936, trots kraven på en bojkott av OS i vissa deltagarländer. Motståndare till OS hävdade att genom att sända idrottare till händelsen, skulle nationer tolerera verksamhet för nazistregimen, och att ett kraftfullt meddelande kan sändas genom att vägra att delta. Men många människor anslutit sig till tanken att de olympiska spelen var en opolitisk händelse, och att bojkotta skulle strida mot den internationalistiska andan av de olympiska spelen, och deras åsikter i slutändan segrade.

 

>

Du får höra de Olympiska spelen 1936 kallad nazisternas OS, i en hänvisning till det faktum att förfarandet dominerades starkt av närvaron av den nazistiska regimen. Mycket till frustration för den nazistiska regeringen, också gjorde flera svarta idrottsmän, bland annat Jesse Owens, utmärkte sig vid de olympiska spelen, belying den nazistiska tron på rasens överlägsenhet, och judiska idrottare från flera nationer mycket bra i konkurrensen. Många av dessa idrottsmän skrev senare om kraftigt njuta av erfarenhet, och ta emot mycket vänligt och gynnande av sina värdar, vilket är ganska ironiskt när man betänker det faktum att tyska judar skulle snart finna sig själva "värd" för ett brutalt fångläger.

9191817461.pdf 9191818008.pdf


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.