Varför är Bergsklättring rep så dyra?

Mountaineers kräver ett antal egenskaper i deras redskap som inte finns i traditionella rep. Dessa funktioner kräver speciella utveckling, och dyra material, vilket resulterar i en dyrare slutprodukt. Eftersom de oftast bärandes på sina rep långa sträckor, och klättring med extra rep lindade dem på sig, är vikten av en avgörande faktor. Skillnaden på några pounds på 50m (164 fot) rep kan göra skillnaden mellan att fylla en stigning och med att vända tillbaka på grund av trötthet. Bergsklättring linan måste vara absolut tillförlitlig, en bergsklättrare lägger sitt liv i händerna på detta material, och inget pris tycks vara för hög för att säkerställa ett rep inte genomskärning på en vass sten eller hyvla över tiden och snap samtidigt stödja deras vikt.

Grundläggande bergsklättring rep kostnader på över $ 100 för en 50m (164 ') längd. Detta rep förväntas vara smidig, stark och lätt. Medan man kunde, i teorin, klättra med en billig 20 $ tågända, för de flesta bergsbestigare den extra kostnaden spenderas på syntetiska material och tusentals timmar av rigorösa stresstester är väl värt den extra säkerhet och mindre belastning. För dem som vill gå till världens ände, finns ett par extra funktioner som kan finnas i bergsklättring rep.

Hälften linor är särskilt tunna rep (vanligtvis mindre än 9 mm i diameter) som favoriseras av många klättrare . Fördelar med halv linor omfatta kraftigt minskad vikt och långt mindre dra av linan vid firning. Den främsta nackdelen är större chans att repet ska skäras eller kraftigt skadad när man kör över skarpare klippor eller bitar is. Flesta halv linor på marknaden idag är speciellt utformade för att göra dem mer motståndskraftiga mot kanten nötning. Dessa bergsklättring linor är skapade med patenterade behandlingar, beläggning repet med en stark slida och gör dem resistenta mot vatten. Kostnaden för kemikalier och avgifter patent till tillverkaren föras vidare till konsumenterna, vilket ger en god 60-70m (197'-230 ') lina är ganska dyr, kostar mellan $ 150 och $ 300.

Dry rep klättrar rep som fokuserar på att hålla fukt bort och ut linan helt. Dessa linor används främst i snö och isklättring, även om vissa människor föredrar dem även för traditionella klättrar. Förutom att använda samma högkvalitativa material som återfinns i nästan alla bergsklättring rep, torr linan är belagd med en klar plast yta som håller fukten bort och ut ur kärnan i repet, samtidigt som det hjälper att smörja rep. Denna typ av teknik är ofta kallas ett vattenavvisande behandling, och resultat i bergsklättring rep kostar mellan $ 150 och $ 200 för 50m (164 ').

Som bergsklättring blir mer och mer populär som en hobby, den teknik fortsätter att utvecklas i en ofattbar takt. Speciellt flexibla, super-lätt, och mer och mer ogenomträngliga sheathes är alla funktioner som finns i de mest avancerade bergsklättring rep. För dessa nyaste teknik priser kan mind-blowing, men snart sippra ner till en konsument överkomliga priser, möjlighet för alla att använda sig av nya genombrott.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.