Vad är några olika typer av Sadlar?

Det finns många olika typer av sadlar, alla utformade för särskilda ändamål. Inom de två stora familjer i engelska och westernsadlar, kan sadlar finns för allt från equitation för polisens arbete, och det finns andra typer av sadlar som inte tillhör dessa familjer. Det är viktigt att välja rätt sadel till en uppgift, och se till att det passade bra för både häst och ryttare, fel sadel kan vara obekväma eller rentav farliga.

De flesta människor delar typer av sadlar till två familjer: English and Western. Westernsadlar kännetecknas av höga sadeln horn och bred sits, med stora stigbyglar och ett stort träd, eller stöd, som syftar till att göra sadeln bekväm för hästen. Engelska sadlar tenderar att vara mer platt, med minskad eller frånvarande horn och långa sadel klaffar. Engelska sadlar är också mer stoppad än westernsadlar, möjliggör användning av ett ljus pad, snarare än en klumpig pad eller filtar. Den grundläggande engelsk sadel är känd som en fälttävlan eller all-purpose sadel. Den är utformad för att balansera ryttaren i en situation som kommer att arbeta på plan mark och över staket, med långa sadel lappar, men ingen padding i knäna, i motsats till en hoppande sadel, som har stoppning för att skydda ryttarens ben över stängsel och en konstruktion som ger tyngd föraren framåt för bättre balans. En dressyr sadel är lätt och tunn, maximera kontakten mellan ryttare och häst och se mer kontroll, medan en cykelsadel är extremt liten, mer som ett frimärke än en sadel, så att det tar upp en minimal mängd av vikt.

en nedskärning eller sadelsätet sadel har en design som placerar ryttaren i bakre delen av sadeln, uppmuntra hästen att flytta dynamiskt med frambenen. Dessa sadlar används för att visa gaited raser. Polo spelare använder polo sadeln, en typ av engelsk sadel utformad så att häst och ryttare att manövrera snabbt.

Bland westernsadlar, är den grundläggande sadeln typ nöjet eller ranch sadel. Det är också möjligt att se Roping sadlar, som ger mer stöd till Roping, tillsammans med fat racing sadlar, som håller föraren säker när hästen rör sig runt en hinderbana med hög hastighet. Cutting sadlar är små och lätta så att hästen kan vrida och vända med lätthet, att arbeta med sina ryttare att skilja djur från en besättning. En del specialiserade typer av sadlar falla i någon av dessa kategorier. Australian Stock Sadel, till exempel, har en design som liknar en Western sadel, men inga horn. Militära och sadlar polisen har en liknande design, avsedd för långa slitage och komfort för häst och ryttare. Vissa uthållighet riders använda särskilda uthållighet sadlar som fördelar ryttarens vikt över ryggen. Trädlösa sadlar saknar det centrala stöd av klassisk sadlar finns också, tillsammans med barbacka kuddar, som ger massor av kontakt mellan häst och ryttare. Det är också möjligt att hitta pack sadlar, sadlar som utformats speciellt för hästar, mulor och åsnor som bär varor, snarare än människor. I vissa delar av Asien, människor använder Asien sadel modeller, som ofta räknas trä i en stol-liknande design som ger stöd och stabilitet för föraren, även om det kan vara mindre bekvämt för hästen. Dessa typer av sadlar är ofta mycket pryd, med dekorationer som gjorts i lack och ädla metaller för formella ridning.

Slutligen är Damsadel en sadel i en klass för sig själv: den har två horn, vilket gör att ryttaren med loop hans eller hennes ben runt hornen sitta i sidled i stället rida grensle. Sidesaddles kan ha horn, men de flesta säkert inte västerländska, delar många fler drag med engelska sadlar. Sidesaddles kommer också i olika stilar för hoppning, equitation och nöje.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.