Vad är High Adventure Role Playing (HARP)?

High Adventure Rollspel, mer känd som harpa, är en bordsskiva rollspel system. HARP kännetecknas av andra populära spel, exempelvis d20, genom sin flexibilitet karaktär skapande, och en ganska regler-ljus tillvägagångssätt.

HARP produceras av Iron Crown Enterprises (ICE), ett spelföretag som grundades på 1980-talet. Även ICE började med att skapa ett komplement till andra populära spel, släppte den till slut ett spel eget system: det Rolemaster systemet. Rolemaster var ganska populär, men ICE fortfarande kvar ett mindre välkänt företag tills det förvärvade licens att producera ett rollspel direkt baserade på Tolkiens Midgård. Detta spel, Middle Earth Role Playing, var på ett ställe på andra plats efter TSR: s Dungeons Dragons i popularitet.

 

Tyvärr, ICE råkade i svåra ekonomiska problem i slutet av 1990, som en följd av återförsäljare konkurser. Så småningom, under 2000, tvingades ICE i konkurs sig, på väg att förlora sin licens att producera Middle Earth Role Playing. Nära slutet av 2001 köptes ICE och återupplivas. De fokuserade omedelbart om återuppbyggnaden av sitt befintliga system, Rolemaster systemet, och 2003 släpptes en enklare version av systemet: harpa.

 

HARP använder yrken-som ungefär motsvarar klasserna i många rollspel-att måla upp en bred bild av vad en karaktär kan göra, men inom de yrken det finns en hel del utrymme för personalisering. Tävlingar liknar dem i många fantasy spel, och omfattar traditionella Människor, alver, dvärgar, Halflings och tomtar, samt en unik Orc-liknande ras. Mekaniken i spelet är baserade på percentilen rullar, med kärna attribut som sträcker sig från 1 till 105.

 

HARP har fått mycket kritisk beröm sedan dess release, i icke ringa del på grund av den otroliga mängden av anpassning som är möjlig. Dessutom är spelet känd för sin starka balans mellan hög definition och enkel att skapa för tecken, släppa in nya aktörer som tittar in i spelet på mindre än en timme.

 

>

Många människor som tycker det Rolemaster systemet för dess djup och räckvidd, men tycker att det är överbelastade med regler och diagram, hitta HARP är den perfekta kompromissen. Spel som använder HARP systemet tenderar att vara flytande och lätt, och en välsignelse att fläktar ofta beröm är möjligheten att köra intressant, engagerande bekämpa scenarier i en takt som gör dem roligare och bättre anpassade till den verksamhet som pågår. Som kärna, som namnet antyder, HARP om High Adventure, samt regler och mekanik verkar verkligen uppmuntra denna nivå av episka berättande, snarare än hindrar den i namn av balans eller detaljer.

8181817221.pdf 8181817225.pdf


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.