Vad bör jag tänka på när du köper ett stativ?

Det första steget för att avgöra vilken stativ för att köpa är att analysera var och hur du ska använda den. Medan de flesta stativ komma med ställbara fötter som kan användas på alla hårda ytor, endast ett fåtal har också en spik för mjuka marken. Om du planerar att ta bilder utomhus, kan det vara värt att spendera extra pengar på ett stativ som har båda funktionerna.

Nästa sak att tänka på ett stativ är den typ av huvudet. Billigare Stativ har oftast en fast huvud, medan professionella stativ levereras med ett utbytbart huvud som kan rymma olika kameror och lutas sida till sida och upp och ner. Boll huvuden använder en boll-och-socket joint som rör sig sakta i en cirkelrörelse.

Mått och vikt blir viktigt när ett stativ används för utomhus fotografering och måste forslas runt. Ett bra stativ skall nå åtminstone till ögonhöjd, men ändå vika ner till en storlek som är lätt att bära och förvara. När det gäller vikt, tyngre stativ med tubulär eller sluten avdelning benen tenderar att vara mer stabil, medan lätta stativ har den fördelen att överföra, men tenderar att klara sig dåligt i ojämn terräng. En ny generation av stativ är nu tillverkade av kolfiber, som är lätta men betydligt dyrare än den traditionella aluminium stativ. En god kvalitet stativ genomsnitt eight pounds. En annan viktig funktion för att söka i ett stativ är en låsmekanism. Denna består av en enkel omkopplare som låser benen på plats så finns det ingen risk för stativ kollapsat i mitten av en fotosession. En liknande låsning switch, en så kallad quick release passande, ibland är ansluten till kameran och användas för att låsa in den i stativhuvud. Den centerpost av stativ finns i slät och inriktade alternativ. En smidig centerpost kan sänkas eller höjas manuellt, medan en inriktning centerpost kan förlängas med hjälp av en liten vev på sidan. Det finns inga stora skillnader mellan olika typer av centerposts kan anpassas efter höjas med bara en hand, en definitiv fördel när tiden är det väsentliga.

Priserna för ett stativ varierar beroende på många av de faktorer som nämns ovan. Ett enkelt stativ för amatör fotografi kan köpas för under $ 100 (USD). Den Gitzo 1325 stativ, en självklara valet bland naturfotografer, kör ca 530 USD.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.