Vad är skillnaden mellan en släde och en kälke?

Sleds och kanoter båda används för att transportera människor och varor på terräng som har en begränsad mängd av friktion, såsom snö eller is. Båda har använts i stor utsträckning nordliga klimat sedan före uppfinningen av hjulet. Slädar och kanoter finns i idrottsevenemang, barns Winter Games, och som ett sätt att transit i vissa regioner. Medan liknande koncept, släden och kälke är olika i byggandet. är en släde består av en platt yta med utlöpare eller skenor bifogas. Ytan på släden lyft är avstängd snön av löpare, som glider längst upp i snön. Sledding är en populär sport utomhus i många snöiga länder. För utförsåkning sledding, ingen makt är nödvändig eftersom vikten på släden, och han kommer att dra släden framåt. För platt mark, är någon slags energi som behövs, och vanligtvis tillhandahålls av boskap. När bifogas djur såsom hästar, en släde ofta kallas en kälke eller släde.

Även slädar har romantiska konnotationer för de flesta moderna människor, var de viktigaste transportsättet i is bunden länder fram till nittonhundratalet. Vissa regioner i världen förlitar sig fortfarande starkt på slädar för transporter när vägar är otillgängliga. En släde kan vara mycket lätt för att bära två till tre människor och en minimal mängd av bagage, eller det kan vara konstruerad för tyngre användning. I vissa nordliga länder, slädturer är populära vinter händelser, och brukar sluta i en varm lodge med varma drycker och en brand. En släkting till släden är bobb, vilket är en lång smal släde utrustad med en styrmekanism. Den bobb är utformad för hastighet, och vanligtvis rymmer en eller två personer för racing. Ursprungligen en bobb gjordes genom att gå två slädar tillsammans, även om moderna bobsleds är specialbyggda bobsledding användning. Bobsleds används för idrott i många nordliga länder, och återfinns även i de Olympiska vinterspelen. En kälke eller platt släde, är en jämn yta som är uppskruvad på framsidan. En traditionell kälke är tillverkad av trä, även om andra ämnen kan användas. Inga löpare är monterade på en kälke-the kälke själv är en jätte löpare. Kanoter kan dras över marken av människor, hundar eller andra djur, och verkar ha sitt ursprung i Kanada. Termen för en kälke kommer från Micmac indianer i Kanada.

 

kanoter har begränsad förmåga styrning från däcket på kälke, även om människor eller djur utnyttjas för att den kan styra den. Sleds kan styras inifrån med hjälp av kablar bifogas löpare, som kommer att rotera dem som önskat. Slädar och kanoter finns i alla storlekar, från billig plast leksaker till stora industriella modeller för att flytta stora mängder tung utrustning och materiel i de nordliga områdena.

 

211806349.pdf 211806356.pdf


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.