Vilka var goternas?

Goterna var en grupp av germanska stammar som kortfattat kontrollerade stora delar av Europa mellan den femte och åttonde århundradena CE. Stammarna benämns här som goterna varierat genom historien som namn och territorier förändrats, men de två viktigaste stammarna var visigoterna och ostrogoterna. Även romarna kan ha betraktat goter som barbarer, bidrog de faktiskt en hel del för europeisk kultur och historia, särskilt efter störtandet av det romerska imperiet. Dessa stammar är främst känd för att bland annat vara den första germanska stammarna att konvertera från hedendom. Uppgifter tyder på att samtalet till arianismen, en tidig form av kristendom, kom troligen omkring genom omvandling av en enda Goth som sedan sprida budskapet över hela stammar och omräkningen hände mycket snabbt, troligen med hjälp av kristna romerska fångar som tvekan påverkat deras kidnappare. Denna form av kristendom, förresten, ska inte förväxlas med den ariska ras teorin.

Ursprunget till goterna inte är riktigt känd. Det är tydligt att de hade bosättningar i norra Europa innan långsamt drivande i Centraleuropa och goterna berömda härjade och plundrade delar av det romerska riket under det tredje århundradet. När Goterna började trängas undan av hunnerna under det fjärde århundradet, vände de sig till romarna för skydd, flyr in i Romarriket, där de slutligen erövrades under det femte århundradet, förenas under Theodoric the Great.

Slutligen goterna uppdelad i två huvudgrupper. Ostrogoterna behöll kontrollen över de regioner som nu kallas Balkan och Italien, medan visigoterna flyttade till Iberiska halvön. Ostrogoterna kunde hålla sitt imperium till sjätte århundradet, då de besegrade i slutändan av den bysantinska eran, medan visigoterna hölls i väst fram till åttonde talet, innan de fördrivits av muslimska invasionen av den Iberiska halvön.

kan många gotiska artefakter finns på europeiska museer, dokumentera livet och kulturen i dessa komplexa människor. Goterna var skickliga Metalsmiths, producerar en fantastisk bitar av prydnadsväxter smycken tillsammans med funktionella metallföremål, och spår av gotiska språk uthärda i delar av Europa i dag, i regioner där germanska språk talas. Goterna producerade också en rad märkliga arkitektoniska underverk, inklusive expansiva kyrkor och församlingar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.