Vem är Saint Patrick?

Saint Patrick är en man som brukar krediteras med kristnandet av Irland i femte århundradet. Trots att Patrick är vördad av många kristna bland katoliker och anhängare av den ortodoxa kyrkan, har han faktiskt inte formellt kanoniserades som ett helgon. Fram till runt den 10: e århundradet, många var helt enkelt förklarat "helgon" av de samhällen där de bodde och verkade, med något officiellt erkännande från kyrkan, och Patrick är ett exempel på ett sådant helgon.

Även Saint Patrick är känd i många regioner i världen förvånansvärt lite är känt om honom. Han förknippas med Irland, men han föddes faktiskt i Skottland som Maewyn Succat, och verkar ha varit romerska av anor, med det latinska namnet Magonus Succetus. Vid 16, tillfångatogs han av slavhandlare och fördes till Irland, senare fly och svär att ta ett liv i kyrkan. Han slutade upp att bli missionär på Irland, men nästan inga register finns dokumentera sitt liv och arbete i Irland, och även hans gravplats är föremål för tvist.

Två skriftliga dokument som tros ha skrivits av Saint Patrick har överlevt, och mycket av vår information om hans liv och verk kommer från dessa handlingar. Dessa brev verkar antyda att Patrick behandlades inte bra i Irland, möte betydande motstånd från lokalbefolkningen och som behandlas som en främling, trots att ägna sitt liv åt det irländska folket. Hans medkristna även vänt sig mot honom och anklagar honom för oegentligheter och föreslog att han tjänade som biskop i Irland genom tvivelaktiga taktik. En av de bestående myter om Saint Patrick är att han jagade ormar från Irland. Denna myt har förlorat något i översättningen genom århundradena, som myten hänvisar till hans försök att stoppa Druid tradition, inte bokstavlig ormar. Druids var kända som "ormar" på de brittiska öarna, och många Druid samhällen hade antagit ormar som sin personliga symboler, speglar långvariga föreningar med vishet och klokhet.

Även Saint Patrick är inte en officiell helgon, har han en helgons dag, den 17 mars. Många människor fira Saint Patrick's Day med parader och fester av irländsk kultur, även om den utbredda minnet av den dagen endast har daterats till 1700-talet. Luke Waddington, en irländsk munk, ofta en eloge för populariseringen Saint Patrick's Day och insistera på att det ska firas i Irland.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.