Vad var det Stasi?

Stasi var en omfattande statlig säkerhets-och underrättelsetjänst organisation i östra Tyskland. Den otroligt omfattande nätverk av Stasi används ofta som ett exempel på ett mycket effektivt polisarbete, även om många Stasi taktik var också brutal och etiskt diskutabelt. För östtyskar slog Stasi flesta aspekter av det dagliga livet för nästan 40 år. Även om Stasi upplöstes 1989, har huvudkontor i organisationen behållits som ett museum som är öppet för allmänheten, och Stasi lever och mår bra i ett flertal kalla kriget böcker och filmer.

Tekniskt sett var känd Stasi som Ministerium für Staatssicherheit eller ministeriet för statens säkerhet. Som vanligt med många tyska statliga organisationer, kortades ned fullständigt namn av civila, och "Stasi" trädde populär slang strax efter ministeriet arrangerades 1950. Trots att Stasi var en fristående östtyska organisation, samarbetade man med motsvarigheter i Sovjetunionen och fick beröm av sovjetiska underrättelsetjänsten, för sin omfattande verksamhet.

Huvudkontoret för Stasi var i Östberlin, och många Stasi operationer ägnat stora delar om den verksamhet som medborgarna i Östberlin. Stasi höll mycket noga koll på medborgarna i hela östra Tyskland med hjälp av ett omfattande nätverk av spioner och informatörer. Som ett resultat av filer och arkiv Stasi är skrämmande stort, även om de skadades svårt 1989 när filerna brännas och strimlad med kollapsen av Sovjetunionen. Många före detta Stasi officerare och information fortsätter att vara aktiva i europeisk regering och politik.

Enligt tjänstemän inom Stasi, polis och underrättelsetjänst nått nya nivåer av noggrannhet. När Stasis arkiv öppnades för allmänheten, många före detta östtyskar överraskades att få veta att deras vänner och familjer rapporterade om dem till Stasi, antingen frivilligt eller genom tvång. Organisationen odlade en hög nivå av rädsla bland östtyska medborgare, de flesta människor dreading besök av Stasi.

Vissa aspekter av Stasi organisation var verkligen speciell, den Ministry hålls doft prover av många kända dissidenter på filen, till exempel. Dessa prover kan teoretiskt användas för att spåra avhoppare eller rymlingar. Dessutom bidrog Stasi att befria lojala socialister och kommunister från farliga situationer, särskilt i Latinamerika. Stasi gjorde även infiltration av alla grupper och organisationer en företagsstrategi, till den grad att infiltratörer Stasi-officerare var i stort sett överallt i östra Tyskland.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.