Vad var Pasha?

En pasha var en högt uppsatt tjänsteman eller officer inom ramen för det ottomanska imperiet, ett enormt imperium, vilken varade i över 600 år i olika former. Ordet är fortfarande höras som en hedersposter i vissa regioner som tidigare var en del av det ottomanska imperiet, särskilt i Egypten och Turkiet, även om det har någon formell mening längre. Studenter av osmanska historia kan också vara förtrogen med användningen av "Pasha" som en hedersposter, mycket likt det engelska ordet "Herre. "

Vid ett tillfälle i historien, kontrollerade det ottomanska riket en enorm svep av Mellanöstern, Nordafrika och delar av södra Europa. De enorma imperium krävde en komplicerad byråkrati för att fungera smidigt, och paschor var bara en liten del av den komplicerade politiska strukturen i det ottomanska riket. Första världskriget innebar slutet för det ottomanska imperiet, som delades av fördrag överenskommelse vid avslutandet av fientligheterna.

Ursprungligen en pascha var en högt uppsatt militär officer. Sultanen var den enda person som kunde skänka den här titeln, och det var reserverade för särskilt framstående medlemmar av militären. Inom det ottomanska ranking system, var en pascha över en Bey eller en Agha, men under ett visir. En rangordning av Pasha berättigade innehavaren till vissa privilegier i sitt vapen och ceremoniella regalier, hur mycket olika leden i den engelska adelstitel komma med speciella smycken och dekorationer.

Med tiden började Sultanatet erbjuder rang av Pasha till högt uppsatta regionala tjänstemän, eller till medlemmar av domstolen den ville hedra. Civila tjänstemän kan behandlas som "Pasha" av de befolkningar de övervakas som ett tecken på respekt, även om de inte ansåg att rang. Till skillnad från väst, gjorde det ottomanska imperiet inte har en tradition av ärftlig adel, man var tvungen att försörja sina led med deras prestationer, och olika honorifics användes för att hänvisa till barn till personer med rang.

När det Osmanska riket upplöstes 1922, olika sociala reformer ledde till det slutliga avskaffandet av "Pasha" som en officiell titel från 1934. Däremot fortsatte många respektfullt turkiska medborgare att använda begreppet, och det uthärdar bland äldre Turkish people. Egypten fortsatte att ha paschor fram till 1953, trots att de var betydligt svagare än de en gång var.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.