Vad var D-dagen?

D-Day hänvisar till två separata händelser som är relaterade till varandra. Den första användningen av ordet "D-Day är att hänvisa till någon dag som ett initiativ tas av militären. Vanligast, här anspelar att bekämpa attacker, men det kan också vara tecken början av fredsbevarande verksamhet, förfaranden invasion och manövrar övertagande. Termen D-Day användes under första världskriget i en skriftlig order att anfalla St Mihiel Salient den 7 september 1918.

Trots olika tolkningar ge till de första D i namnet, sanningen är den att den inte står för någonting, även bland militär personal. D-Day är en av flera militära samfund med bokstäver i alfabetet. C-Day (eller Candy Day) är i dag utbyggnaden order ges, E-Day hänvisar till början av Nato-övning utplacering, H-timmars är exakt tid en insats inleds, och V-Day märken Segerdagen, eller dag en militär attack är klar.

D-Day är också den vanligaste benämningen på 6 juni 1944, började dagen slaget vid Normandie. Detta var den dagen de allierade kom till Europa för att befria kontinenten från nazisternas ockupation. Det fullständiga namnet för slaget är "1944 D-Day Operation Overlord" som en hänvisning till den största havet invasionen i militär historia. På D-Day, tre miljoner soldater anlände i Normandie, Frankrike, från England. Efter fallskärm landningar samt flyg-och sjöstridskrafter attacker, anlände trupper via vatten och tog över Normandie, börjar en kamp som varade i över två månader och slutade med befrielsen av Paris i slutet av augusti.

Termen D-Day har en sådan känslomässig innebörd för WWII veteraner och överlevande som militären har undvikit att använda termen officiellt sedan 1944. Även D-Day får användas bland militär personal, en annan benämning används ofta i öppna tal och offentliga meddelanden. Till exempel användes L-Day hänvisa till invasionen av Okinawa (mars 1945), och A-Day hänvisa till invasionen av Leyte (oktober 1944).


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.