Vad är laissez-faire?

franska är ett vackert språk. Franska tycks ofta ge ord med enkel innebörd lite mer känsla, och laissez-faire är inget undantag. Den grundläggande definitionen är "Let It Be. " Den används ofta i kombination med passersedel , vilket betyder: "Låt det passera. " Som det verkar för politiska eller ekonomiska system, termen laissez-faire används för att beskriva läran om icke-inblandning. Enkelt, hänvisat till en hands off eller begränsad regeringens synsätt.

Även om termen ofta används för att beskriva dem i ledande ställning som abonnerar på fingrarna borta tillvägagångssätt, känner många människor inte att en laissez-faire individ är en ledare på alla. Vissa människor behöver en ledare att utöva myndighet och kontroll. Andra anser att ledare som tillåter människor att agera under diktat sitt samvete, och använda sitt eget omdöme, är bättre mottagande och respekteras mer. Det verkar finnas en större känsla av äkta lojalitet till en ledare som litar på människor att göra rätt saker på egen hand. laissez-faire stil i ekonomi betyder mindre statlig reglering och färre konstgjorda kontroller av produktion, inköp, försäljning, handel och finansiering. Den laissez-faire stil i nationalekonomi främjar tydligt den fria marknaden. Limited regeringen intrång är grunden för ett sådant system, men konceptet är mindre absolut än tidigare. De som prenumererar på absolut laissez-faire ekonomi, eller inga statliga regleringar, ibland kallas ekonomisk anarkister. De tror inte på något över huvud taget. "Marknaden kommer att lösa det," är deras motto.

Även om det finns någon sanning i denna känsla, de flesta som trenden mot laissez-faire modell för ekonomi medger att vissa kontroller eller föreskrifter är nödvändiga, om inte för annat så för att förhindra monopol och andra missbruk. Medgivande av begränsad statlig reglering tycks vara mer accepterade som av 19th Century. En del företag blev för stor för att konkurrera med, absorberar konkurrenter och försöker kontrollera utbudet och efterfrågan genom produktion samt genom priskontroller.

laissez-faire model of Economics är omringad av ett stort antal människor över hela det politiska spektrumet. Samtidigt är det avvisas av dem som känner sig mer statlig reglering är nödvändig, även om de ser förordning som ett nödvändigt ont. Som förkastar det tenderar att godkänna någon form av omfördelning av resurserna, både i form av offentligt stöd eller gemensam välfärd. Sammantaget laissez-faire ekonomi tenderar att ses som en antites till de flesta andra ekonomiska modeller och anses allmänt som ett frihetligt ideal.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.