Vad är koppleri?

koppleri är praxis att anpassa offentliga uttalanden och åtgärder för att passa kulturen inom en viss grupp av personer. I grunden är koppleri avsedd att blidka de individer som utgör gruppen, och låta talaren göra en anslutning med gruppen som helhet. Koppleri är en teknik som är anställd i ett antal olika yrken, främst politik. En av de högst citerade exemplen på koppleri är den politiska hoppfulla som kör för val. För att vinna måste politiker kunna samla tillräckligt stöd från väljare vid val. Detta innebär ofta att försöka vinna stöd från fler än en subkultur inom befolkningen. Som ett resultat kommer politikerna använda konsten att ge efter för att fånga uppmärksamheten hos ett större antal människor.

Det är viktigt att notera att konsten koppleri inte nödvändigtvis innebär att engagera sig i att berätta osanningar. Ofta koppleri innebär att noggrant välja litteratur, som kommer att tolkas positivt av publiken, eller som ger mer än en partiell förståelse av ett yttrande som innehas av talaren. Huvudsakligen fokuserar panderer om ämnen som är viktiga för publiken vid handen och strävar efter att tjäna deras tjänst utan att göra en fullständig yttrande eller binda dig till ett fokuserat agerande.

Bruket koppleri kan också innehålla en strategi för att betona de positiva samtidigt som den ger liten eller ingen uppmärksamhet till personer som sannolikt kommer att hålla uppmärksamheten hos den tänkta målgruppen. Saklig information presenteras, men bara utvalda data som kommer att skapa ett gott intryck med lyssnaren. Alla fakta som har potential att ilska publiken kommer att vara noga med att undvika.

koppleri är inte begränsad till den politiska arenan. Mycket av arbetet i PR-arbetet för underhållare, innebär sport siffror och andra offentliga kändisar noga välja rätt frågor och rätt ord för att passa tillfället och inställning. Företagen kommer ofta använda koppleri tekniker för att övervinna negativa allmänhetens uppfattning om en produkt eller företag korrekt. Även anhöriga kan smickra de vänner och släktingar från tid till annan, i ett försök att skona känslor eller sköld en älskad av dåliga nyheter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.