Vad är kommunism?

"Från var och en efter hans förmåga, åt var och en efter hans behov. " Detta är en av de fraser som kristalliseras innebörden av kommunism. Det är inte lätt att få en objektiv definition av kommunism, men en av de bättre beskriver det som socialism att avskaffas privat ägande och syftar till att skapa ett klasslöst samhälle .

Kommunismen har varit ett stort historiskt tema sedan den bolsjevikiska revolutionen i Ryssland 1917. Karl Marx och Friedrich Engels populariserade den kommunistiska ideologin i sitt arbete 1848, Kommunistiska manifestet . Vladimir Iljitj Lenin, grundare av bolsjevikpartiet, var inspirerad av detta arbete och blev så småningom den första kommunistiska härskare i Ryssland.

kommunismen låter som en bra idé. I den renaste formen av kommunism, alla människor hålla all mark, fabriker och så vidare i förtroende, så att säga. På detta sätt är alla varor som delas lika av folket. Det finns ingen fattigdom-det finns inte heller en överklass. I Depression-era Amerika på 1930-talet gick många kommunistiska partiet, eftersom det verkade vara välvilligt inställda till de behov och önskemål arbetstagaren, snarare än till chefer.

Tyvärr tenderar kommunismen i praktiken att vara något annorlunda, som de som har bott i 20th Century vet. Kommunism som praktiseras av Lenin, Stalin och ordförande Mao är en helt annan sak. Denna typ av kommunism inrättar en auktoritär regering, med de bästa varorna och tjänsterna går till personer i regeringsställning. Det var inte ovanligt i Sovjetryssland för människor att tävla för statliga jobb-inte därför att de var så fans av kommunism, men eftersom de fick en större lägenhet. Kapitalister gnälla om korruption, men kommunistiska regeringar är lika fulla av det som kapitalistiska system. Regeringen medlemmar tenderar att rationalisera att de förtjänar det bästa av allt eftersom de styrande för folket.

Ett annat problem med politisk kommunism är att regeringar tenderar att fokusera på "produktion" som slutmål. Produktion brukar definieras som det som kommer från fabriker och jordbruk. Som ett resultat kan konsten lider under en kommunistisk regim. Detta var säkert sant för år i Kina, då ordförande Mao instiftade "kulturrevolution. "Eftersom dessa regeringar tenderar att bli isolerade och paranoida, de också vanligen en hemlig polisstyrka för att fördöma varje antydan om revolution av folket.

kommunismen skulle nog fungera bra om människor inte hade en olycklig tendens girighet. Vissa hävdar att om alla hade samma, ingen skulle ha mer. Detta, naturligtvis, har visat sig vara ett misstag om och om igen. Om det inte finns några mål att uppnå, och ingenting att verka utom en produktionskvot, där är incitamentet till Excel? Kapitalismen är inte ett perfekt system heller. Det bara fungerar bättre med tanke på människors girighet än andra system gör, eftersom det erbjuder morot till ekonomisk vinning för hårt arbete.

En artikel som denna inte kan gräva i detaljer i kommunismen. Men det finns många bra resurser på Internet som behandlar kommunismen som en ideologi och ett politiskt system. Kommunismen är värt att forska för en bättre bild av en ideologi som bidrog till att forma historien i det 20th århundradet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.