Vad är ett hår Shirt?

Ett hår shirt är en grov plagg som är avsedda att bäras närmast huden och håller sig därmed bäraren i ett tillstånd av obehag och ständig medvetenhet om skjortan närvaro. Sådana plagg var utslitna traditionellt av några kristna religiösa ordnar, tillsammans med personer som kände sig ångerfulla om vissa aktiviteter eller deras livsstil. Användningen av hår skjortor är ganska begränsad i modern tid, men termen används ofta metaforiskt, vilket är varför någon skulle kunna hänvisa till att bära en tröja hår när de utför någon annan av självpåtagna ånger.

Ursprungligen var kända hår skjortor som cilices, en hänvisning till det latinska ordet cilicium , som betyder "täcka gjorda av get hår. " Early hår skjortor var gjorda av säckväv eller grova djurhår så att de irriterade huden, och senare versioner integreras ytterligare obekväma detaljer såsom tunna sladdar eller kvistar. Flera tecken i Bibeln bar håret skjortor som demonstrationer av religiös tro och praxis togs upp av hängivna medlemmar i samhället och kyrkan. Termen "Cilice" används nu mer generellt för varje objekt som bärs för att öka obehag.

Traditionen att bära hår skjortor är en del av en metod som kallas dödande av köttet. Mortification sträcker sig från en enkel förnekande av nöjen att faktiskt begå allvarliga skador, som i fallet med medeltida flagellants som piskade sig under den tid av pesten. Mortification sägs vara ett uttryck för tro, och det är också tänkt att träna själen, utvisa synd och främja fromma, trogen beteende. Extreme kallbrand inte längre på modet i de flesta kristna sekter, men mer milda former som fastar är en viktig del av religiös tro för några fromma kristna.

Religiösa asketer engagera sig ofta i förödmjukelse att föra sig närmare Gud, och hålla sin egen religionsutövning ödmjuk. I en tid när håret shirt var en populär form av förödmjukelse, bar många andra i samhället, från kungar till köpmän hår skjortor. Medlemmar av överklassen bedriver förödmjukelse att uppmuntra sig vara medveten om Gud, och ibland för att göra bot för att smycka ut sig i fina kläder. Hair skjortor bärs vanligen under andra plagg, därför visar ett hår skjorta skulle vara en form av fåfänga, bestraffas med ytterligare botöfningar.

Även om begreppet hår shirt kan tyckas ålderdomliga eller motbjudande, medvetenhet om lidande är en viktig del av många religioner, från buddhismen till traditionella shamanistiska metoderna. Eftersom hår skjortor bärs som en form av frivillig späkning, bör de inte ses i samma kategori med tortyr och tvingade botgöring.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.