Vad är en vallgrav?

flesta är bekanta med åsynen av en vallgrav, traditionellt grävde runt slott, och ofta fyllt med vatten. När vallgraven var anställd först var tänkt att ge ett extra försvar av borgar, städer eller stora amorteringar för människor. En vattenfylld vallgrav gjort mycket svårt att storma ett slott och en eller få tillgång till väggarna i en fästning. Attackerande arméer kunde inte bara klättra på väggarna, och försök att få ned dem, eftersom vallgraven var en formidabel hinder. Ytterligare försök att fylla i vallgraven eller tillhandahålla en korsning möttes ofta med en salva av pilar, för att avskräcka från sådana försök.

Under tidig medeltid, kanske en vallgrav inte fyllas med vatten. Det var ännu en skyttegrav tillräckligt djup för att göra det svårt för angripare att bryta mot väggarna i en byggnad. En vallgrav inte fylld med vatten är en torr vallgrav. Senare fylldes mest vallgravar med vatten. Men de var inte, som vissa tror, fylld med alligatorer och hajar. Det skulle ha varit praktiskt taget omöjligt att hålla hajar levande i vallgraven förhållanden, det är väldigt svårt att hålla dem levande även i dagens akvarium. Keeping alligatorer skulle också ha visat sig opraktiskt.

De flesta tidiga versioner av vallgraven inte har vindbryggorna, som en oftast tänker. De hade broar som kan lätt avlägsnas vid infarten till en fiende. I de flesta fall har vindbryggorna inte anställd tills slutet av medeltiden.

Trots att vi vanligtvis tänker på vallgraven tillsammans med europeiska slott, medeltida Japan och Kina hade imponerande vallgrav system för bevakning städer och slott. Några japanska städer skulle inte en utan flera vallgravar. Vissa byggnader kan byggas mellan några av vallgravar, men de vitala delarna av staden skulle kunna skyddas genom så många som tre vallgravar. Ibland kan dessa vallgravar var den torra vallgraven sorten. I dag, några vallgravar kvar, som den som omger den japanska kejserliga palatset.

Vissa indianstammar också byggt vallgravar kring centrala vardagsrum, åtminstone så långt tillbaka som den 16: e århundradet. Dessa förutsatt visst skydd mot räder stammar eller européer räder. Men införandet av geväret för att indianerna skulle förta en del vallgravar meningslöst, såvida de var mycket omfattande.

Trenches grävde under många krig arbetet på kapitalbeloppet av vallgraven, men dessa är torra vallgravar. Än i dag, en militär styrka kan gräva stora diken för att bromsa en fiende, gör motor transport omöjligt, eller att hålla tankar från gatukorsningen. En vallgrav eller dike kan också vara ett bra ställe att gömma sig under långa strider.

Moats också ofta används i djurparker för att hålla djur i. Dessa normalt spänner över ett brett, unjumpable avstånd, och är ganska djup. Fans av datorspelet Zoo Tycoon, vet att gräva en vallgrav runt dinosaurie omgångar är ett utmärkt sätt att hålla de stora rovdjuren från att komma och äta forskarna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.