Vad är en monarki?

en monarki är en statlig system där statschefen är en enda person. Normalt är positionen ärftliga, vilket är fallet med berömda monarkier som den i Storbritannien. Ursprungligen användes termen för att hänvisa till ett styrelseskick där monarken hade absolut auktoritet, men termen har utvecklats till att omfatta alla länder med en ärftlig statschef, oavsett hur mycket makt ligger hos statsöverhuvudet .

Monarkin är troligen den äldsta statsskick, eftersom det skulle ha utvecklats naturligt från tribal regeringar styrde genom dynastiska allianser. Vid ett tillfälle var de flesta regeringar i världen monarkierna. I den moderna världen, över 40 länder är monarkier, vilket är ett faktum att vissa människor är överraskade. Den klassiska formen av en monarki är en absolut monarki. I denna typ av monarki, har monarken total makt över regeringen och hans eller hennes folk. Ett skåp av rådgivare kan monteras för att underlätta för monarken, men de kan inte göra viktiga beslut. Denna typ av monarkin är alltmer sällsynt, eftersom de flesta nationer värde mer frihet för sitt folk. Nivåer av lycka under en absolut monarki varierar kraftigt, och sådana regeringar är mycket noga granskas av närliggande nationer. I en konstitutionell monarki, monarken delar makten med en representanthuset eller kongress. Monarken kan fatta viktiga regeringsbeslut och aktivt delta i driften av nationen, men han eller hon inte göra det ensam. Ungefär som en president i en konstitutionell demokrati är monarken brukar kunna lägga in veto mot lagstiftning som han eller hon anser är i strid med intresset av landet. Monarken kan också ha möjlighet att upplösa parlamentet, vanligtvis på särskild begäran av statsministern.

I många fall har systemet med en monarki behållits eftersom Det är en viktig aspekt av det kulturella och politiska historia nationen. Monarken är en levande representant för generationer av härskare, och behandlas som en siffra på vördnad. Några välkända konstitutionella monarkier omfatta Storbritannien, Belgien, Kambodja, Spanien och Thailand. Famous absoluta monarkier omfatta sultanat av Brunei och Oman, Konungariket Bhutan, och Saudiarabien. Vatikanen är också tekniskt en monarki, styrd av påven, påven. Skillnad från de flesta monarkier, dock denna ståndpunkt inte ärftlig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.