Vad är en kupp?

En kupp, eller statskupp, härrör från det franska verbet Couper , vilket betyder att strejka. Etat betyder "staten. " Det kan översättas till en strejk till staten, eller ett slag mot en regering. Termen statskupp, som ofta förkortas till kuppen, kan hänvisa till en militär seger eller störtandet av en regering. Det är oftast en total seger som gör tillförordnade regeringens militära maktlösa och därmed innebär övertagandet av regeringen. När människor hänvisar till statskupp, ofta kallar det en militärkupp. Det finns fyra typer av militärkupper enligt Samuel Phillips Huntington. Huntington är statsvetare som tror mest statskupper i den 21: a århundradet kommer att vara de där folket resa sig mot regeringen. Hans fyra typer av kupper är:

  • genombrottet kuppen,
  • Veto Coup,
  • The Guardian Coup,
  • oblodig kupp.

Tekniskt någon kuppen kan oblodig. Övertagande av en regering som gjorts endast genom hot och inte genom våld. De flesta exemplen på kuppen innebär stora förluster av liv.

genombrottet kupp inträffar när en revolutionär grupp störtar den sittande regeringen och tar över som ny ledare. En väktare kupp inträffar när någon griper toppnivå ström från en annan, oftast om att detta är nödvändigt på grund av massa oordning i staten. Ett veto kupp hänvisar till armén att behöva lägga ner uppror och organisation av folket i staten. Vetorätten kupp brukar vara det värsta slaget eftersom många civila kan dödas i processen. Det finns idag många av världens ledare som är skyldiga deras makt för att militärkupper. Dessa inkluderar: Muammar al-Qadafi, chef för Libyen, och Pervez Musharraf, Pakistans president. Coups är inte begränsade till Mellanöstern, dock. Många afrikanska ledare fick makten genom en kupp, och Sydamerika har sett många kupper också. En annan typ av statskupp är rösträkningen kuppen. I många indianer, ansågs det mycket större ära att strejka snarare än döda en fiende. Vissa krigare hade personal, som var märkt med antalet gånger de kunde utföra en kupp i strid, snarare än att döda någon. Eftersom kupp av Native American fortfarande var en fransk härledda ord, tanken på slående snarare än mord kan ha varit knutna till begreppet "touché", en touch av motståndaren i duellerande, snarare än döda.

helt orelaterat till striden är användningen av termen kupp för att innebära en seger eller förmåner på många olika områden. En fundraising kommitté som får en populär sångare att sjunga på en välgörande funktion skulle överväga detta en kupp. Värd för de olympiska spelen skulle kunna vara en kupp för att ett land, precis som att ta sig till television de olympiska spelen är en kupp för att en tv-station.

Kuppen kan relatera till politiken på ett fredligt sätt. Till exempel i 2006 Demokratiska vinner i amerikanska representanthuset och senaten ansågs en kupp för att det demokratiska partiet. Eftersom detta inte ger några politiska makten till demokraterna, kan detta ses i lösaste definition som en oblodig kupp.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.