Vad är en basilika?

Termen "basilika" används för att hänvisa till en specifik arkitektur, och även i en kyrklig mening. En religiös basilika får eller inte får behålla den traditionella arkitektur. Termen har kommit att användas för att beteckna byggnader för extrema historiska eller religiösa betydelse av den romersk-katolska kyrkan. En struktur som betecknas som en religiös basilika har rätt till vissa privilegier, och det finns ett antal större och mindre kyrkor utspridda över hela världen. i arkitektoniska termer är en basilika en stor byggnad som har en oftast rektangulär centralt område som kallas nave. Kolumner linje ömse sidor om mittskeppet, skapa en funktion som kallas en pelargång. En absid, en välvd recess, låg oftast i ena änden av basilikan. Ursprungligen var en basilika en kontorslokal. Saluhallarna kunde hållas i pelargången, och ett stort antal människor kunde samlas i mittskeppet att hantera olika administrativa uppgifter. Viktiga myndigheter skulle ligga i absiden, som kan användas för formella möten och utfrågningar. Den äldsta sådan byggnad verkar ha byggts i 184 f. Kr. , av Cato. När den kristna kyrkan började expandera, behovet av stora byggnader där att dyrka uppstod. Kristna ville ta avstånd från hedniska utomhus ceremonier, och började bygga kyrkor, strukturer där religiös tillbedjan skulle kunna äga rum. Formen av en basilika lånade sig väl för religiös byggnad, eftersom altaret kan ligga i absiden och tillbedjare kunde sitta i långhus och pelargången. Basilikan design började dominera religiös arkitektur.

Ytterst termen började användas mer allmänt i den romersk-katolska kyrkan att hänvisa till en integrerad religiös byggnad. En kyrka som är klassificerat som en basilika brukar vara att införa, vackert och viktigt. De viktigaste kyrkor utses för påvens användning, och är upptagna för firandet av viktiga massorna. Även mindre kyrkor har fortfarande rätt till viktiga religiösa privilegier, såsom speciella ceremoniell varor som skall föras i procession och en formell kappa som bärs av Officiant vid stora religiösa högtider.

Det viktigaste religiösa basilika anses allmänt vara StPeters, i Vatikanstaten. Den används av påven på viktiga platser, och är också den största religiösa byggnaden i världen. Framträdande byggnad är berömd bland romerska katoliker över hela världen, och även fungerar som begravningsplats för många välkända religiösa figurer i den katolska kyrkan. Interiören av basilikan är överdådigt dekorerat, och det är ett populärt resmål för turister.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.