Vad är en Vigilante?

Även om den moderna definitionen av ordet medborgargarden hänvisar till en person som tar lagen i egna händer, hade ordet en gång en mycket mer specifik innebörd. Ursprunget för de vigilantism startade i början av 1830-talet och utvecklades något annorlunda i södra och västra delarna av USA. När ordet infördes i det engelska språket år 1860, Vigilante avses medlemmar av en vaksamhet kommitté, som hade lite olika motiv beroende på vilken del av landet.

Under 1830-talet, var förankrad i Deep South i slaveri och abolitionisterna arbetade dygnet runt för att befria slavar. Vaksamhet kommittéer bildades ursprungligen i söder att förhindra slavar från att visas och abolitionister från medhjälp till dem. Senare bildade Northern abolitionisterna vaksamhet utskotten att hjälpa slavar som rymt från sin ägare i Syd.

Under tiden för guldrushen i Kalifornien ett stort antal krogar restes som erbjöd gruvarbetare oändliga möjligheter för att dricka, spel och fornicating. Missnöjda medborgare bildat vaksamhet grupper att hjälpa till att återställa ordningen där det inte fanns någon lag, om de ansåg att lagen inte tillämpas korrekt eller om de ansåg det lag som drevs igenom var inte starka nog. Utöver de Barbareskstaterna i San Francisco, vaksamhet kommittéer bildas på landsbygden i hela Västern.

Motiven för medborgargarde var hedervärda i många fall, särskilt i väst. Många gånger medborgargarden var ansvariga för upphuggning fredlös grupper som terroriserade medborgare på landsbygden gruvsamhällena. Saker var annorlunda i söder där många gånger medborgargarden lynchas eller hängas oskyldiga människor och använde lagen som sin sköld. En av de mest välkända medborgargarden är Ku Klux Klan, som sägs ha varit ansvarig för lynchning av ett stort antal svarta människor i hela dess historia. Däremot är ett område klocka grupp ett exempel på en modern vaksamhet grupp som har motiv att stoppa brottslighet, med eller utan hjälp av en lokal polisstyrka.

Insatser vigilantes kan variera med grader av våld. Liksom i lynchning av svarta, det var extremt våld och mord. Dock kan i vissa fall vigilantism endast omfatta verbala attacker eller vandalism. Historia och media har spelat en stor roll vid bedömningen av om medborgargarde är hjältar eller lagbrytare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.