Vad är en Strigil?

En strigil är ett verktyg som är avsett att skrapa på huden efter bad, träna, eller ta en bastu. Strigils användes både i antikens Grekland och Rom, liksom i vissa delar av Mellanöstern. Många museer har exempel på strigils upptäcktes vid arkeologiska utgrävningar på displayen, och det är också möjligt att se avbildningar av strigils i friser, väggmålningar och andra konstverk från antiken. Vissa människor fortsätter att använda samma verktyg som en del av egenvård regimen. I antikens Grekland och Rom, badade en komplex process, med en mångfald av åtgärder, särskilt för de rika. Människor blöta i bassänger med olika temperaturer, fick massage av slavar, och smorde sig med olika oljor och unguents som en del av processen. Badare färdig vanligen i varm ånga rum, där de skulle skrapas ned med strigils att ta bort ackumulerad olja, svett och andra ämnen på huden.

grekerna och romarna inte använda tvål, så strigil var ett viktigt verktyg för rengöring av huden. Den svängda formen av denna metall, horn, ben eller instrument för att smidigt men bestämt skumma huden, ta bort döda hudceller, badoljor och andra material. Förutom rengöring av huden, strigils förmodligen också förbättrad cirkulation genom att stimulera de övre hudlagren. Efter ansökan av en strigil kan en badande på ett tunt lager av parfymerad olja innan han återvände till omvärlden.

Athletes används strigils att torka sig efter tävling eller kraftig motion. I antikens Grekland ansökte idrottare olivolja till sina kroppar före tävling för att begränsa deras hud och ger ett visst skydd mot smärre stötar, efter träningen, kan oljan huvudsakligen att squeegeed av med strigil med smuts och svett bort också. Många skildringar av idrottare på vaser omfattar användning av en strigil, vilket innebär att denna praxis var ganska vanlig.

Strigils var bara en bland ett sortiment av instrument som används i ett traditionella romerska badet. Ser en rad romerska bad verktyg kan vara ganska skrämmande, som romarna också använt verktyg som piskor utformad för att kasta bort döda hudceller och stimulerar cirkulationen efter bad. Inte alla romarna använde hela lineupen av bad-verktyg, eftersom många av dem krävs hjälp från andra, såsom tjänare, men en strigil skulle ha varit en relativt vanlig post.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.