Vad är en Petroglyph?

En hällristningar är en bild snidad eller etsat in rock. Huvudsak är en hällristningar görs genom att skrapa bort det översta ytan av en sten att avslöja klippa av en annan färg på undersidan. De hällristningar är bland de tidigaste kända former av konst och registrering, och förhistoriska hällristningar finns runt om i världen, en del går så långt tillbaka som 10. 000 år. Det hällristningar var ett bärkraftigt konstform i tusentals år . Några Indianer fortfarande ägnar sig åt den praxis vid tidpunkten för den europeiska erövringen. En hällristningar kan bestå av många olika typer av bilder. Vissa är representativ karaktär, skildrar känna igen människor och djur siffror, medan andra inkluderar geometriska former och mönster eller vad som verkar vara tidiga system för att skriva. På grund av sin ålder, är det omöjligt att tolka de flesta hällristningar med någon grad av säkerhet. Den hemlighetsfulla natur förhistoriska hällristningar har dragit till sig intresse från många forskare, men tolkningarna är bekant olika. Det enda är överens om att hällristningar hade en stor betydelse för den förhistoriska människor. Teorier om karaktären hos vissa hällristningar förutsättningen att de är astronomiska guider, historiska dokument, eller av religiös rituell betydelse.

Speciellt förbryllande är det faktum att många hällristningar visar påfallande lika över stora avstånd. Det är okänt om detta beror på kommunikation och kulturellt utbyte över stora avstånd i förhistorisk tid eller till någon form av medfödd likhet i den mänskliga hjärnan mellan olika kulturer. Båda sidor av argumentet har passionerad förespråkare.

Vissa forskare har försökt översätta en hällristningar i moderna språk. Barry Fell hävdade bekant ha dechiffrerat hällristningar i West Virginia som en beskrivning av Kristi Födelsekyrkan i en gammal irländsk skriftsystem. Men hans teori inte emot väl och har krossat. Andra som arbetar med samma hällristningarna kom med helt olika översättningar, vilket tyder på att vad hällristningarna verkligen betydde för folket som skapade dem är någons gissa i modern tid.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.