Vad är en Medborgarunionen?

En civil union är en term som används för att beskriva en rättsligt sanktionerad partnerskap mellan två personer, som kan bli ungefär likvärdiga med äktenskap. I de flesta fall, människor som söker en civil union är medlemmar av homosexuella par, men under vissa omständigheter, personer som befinner sig i hetero relationer även begära en civil union istället för äktenskap. När denna form av partnerskap är etablerad, det oftast rätt båda medlemmar i par för att de rättigheter och privilegier par andel i äktenskap. Dessa inkluderar saker som att kunna täcka partner om sjukförsäkring, och göra medicinska beslut för sjuka partner.

År 1989 var Danmark det första landet att införa Medborgarunionen lagar som skulle tillåta gay och lesbisk par sig rättsligt och varaktigt samarbete. Sedan dess har många andra länder och vissa delstater i USA erkände rätten för homosexuella par att "gifta sig" eller att skapa rättslig partnerskapsavtal som skall behandlas som ett äktenskap i den stat eller det land där de har behörighet. En del länder som har Medborgarunionen lagar omfattar Norge, Sverige, Finland, Frankrike, Island, Storbritannien, Israel och Mexiko, och vissa delstater i USA. Vermont var den första amerikanska delstaten att skapa civila fackföreningar, och några andra stater har följt. Både tama partnerskap lagar i Oregon och Kalifornien. är inte alla Medborgarunionen lagar skapade lika. Till exempel i Danmark, homosexuella par får inte adoptera barn, även om en partner kan adoptera barnet om hans /hennes make. En annan stor skillnad i de flesta civila facket är att partnerskap inte kan erkännas utanför den stat eller land där de har sitt ursprung. Om du är ett gift par från New Jersey, ditt äktenskap och den juridiska rättigheter du har rätt till kommer att vara ungefär densamma oavsett om du kvar i New Jersey eller resa till Texas.

Människor som är i det civila fackföreningar eller inhemsk partnerskap inte har detta privilegium. Ett par som reser till en stat i USA som inte erkänner det civila organisationer kommer inte att behålla sin status. I själva verket från en federal lösning, inte behandla den amerikanska federala regeringen inte dessa fackföreningar som juridiska eller bärbar. Detta är ett argument mot civila organisationer av människor som söker möjligheten för homosexuella par att gifta sig istället för att bilda nationella partnerskap. Förbunden är inte lika med äktenskap eftersom de inte alltid kommer att ge upphov till samma rättigheter. En del människor hänvisar till dessa lagar som apartheid av slagen, som utger sig för att tillhandahålla separata men lika privilegier som verkligen inte är lika.

För att skapa större jämlikhet, i vissa länder eller kan helt enkelt erbjuda samkönade äktenskap . På platser som USA så behandlar många samkönade äktenskap som en offensiv sak, och arbetar mycket hårt för att bekämpa dem. Förslag till lösningar för att förbjuda samkönade äktenskap innehålla saker som att lägga till en grundlagsändring för att definiera äktenskapet mellan en man och kvinna bara. Naturligtvis finns det många som kraftigt stöder samkönade äktenskap. De skulle helst se att homosexuella par har exakt samma rättigheter och erkännande som heterosexuella par.

Många gay och lesbisk par se Medborgarunionen lagar som ett bra första steg. I uppskattningen av vissa personer men går de inte tillräckligt långt. En anledning till dessa lagar är fortfarande problematiska är att i många länder, kan religiösa känslor direkt motsätta homosexualitet. Detta bör dock inte påverka länder som påstås ha total separation mellan kyrka och stat. Bevis tyder på att även i länder där kyrka och stat definieras som separata enheter, kan religiösa känslor fortfarande går före beslut om civil fackföreningar eller homosexuella äktenskap.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.