Vad är en IED?

IED är en förkortning för en Improvised Explosive Device. En IED är vanligtvis en primitiv bomb som kan vara oerhört destruktiv när den detonerade. Det finns många olika varianter av IED och de ibland används som en störande taktik före en annan form av attack. Dessa typer av bomber används ofta i gerillakriget. Den explosiva kapacitet IED kan vara helt annorlunda. Vissa innehåller dödliga kemikalier och vissa innehåller metalldelar såsom spikar och kullager. En IED kräver en detonator och även ett system som kan utlösa den elektriska laddningen till kvitta bomben. På grund av sin provisoriska karaktär, kan den använda sprängämnen blandas. De kan vara tillverkade av militära sprängämnen eller de kan vara hemlagat. Den explosiva material kan komma från något som kommer att lemlästa eller döda. Många av dessa produkter innehåller giftiga kemikalier eller radioaktiva material. De kan användas för att döda människor eller spränga fordon i vägkanten attacker. Den IED kan vara mycket riskabelt när de görs av en oerfaren person. Sprängkapslar kan inte arbeta och människor som har att göra bomber har varit kända för att spränga sig själva. Men IED kan vara en källa till mycket skada och många oskyldiga människor har mist livet på grund av dem. har The IED använts i många krig. Det var en populär metod för förstörelse i Nordirland. Provisoriska Irländska republikanska armén skulle använda dessa typer av bomber på vägarna attacker. Den värsta attacken resulterade i en förlust av 18 människors liv på grund av endast två av dessa bomber. De var också ofta används i Vietnamkriget och i Tjetjenien.

Storleken på IED innebär att de kan placeras nästan var som helst. De kan döljas i små lådor, påsar och under bord. Många varningar i underjordiska och tunnelbanestationerna och om kollektivtrafik runt om i världen finns, som upplyser allmänheten om att inte röra några påsar eller lådor som har lämnats utan uppsikt. IED har också använts av civila demonstranter i pub bombdåden i London.

Den IED har ofta används av irakiska rebeller i kriget i Irak. De har varit orsak till en tredjedel av alla amerikanska dödsfall under kriget. År 2005, under en tiomånadersperiod, 302 amerikanska soldater kallades på grund av IED enheter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.