Vad är en DUBLON?

En DUBLON är ett spanskt guldmynt som väger ungefär ett ounce (27 gram). Dubloner användes allmänt som valuta i Spanien och på spanska kolonier väl genom mitten av 1800-talet, och de var också vanliga i den amerikanska södern, ett område som tidigare tillhörde Spanien. Idag kan många exempel på spanska dubloner från olika perioder i historien ses i privata samlingar och museer, och dessa mynt är ofta mycket värdefulla, tack vare sitt historiska sammanhang. "DUBLON" Ordet kommer från spanska dobla , som betyder "dubbel", en hänvisning till det faktum att DUBLON var värt dubbelt så stor som PISTOL, regelbundna spanska guldmynt. Gå stegvis ner omfattningen av värde, spanjorerna behandlas också i reales, mynt betydligt mindre valör. För övrigt skulle "Pieces of eight" som uppdagas i historier om pirater har varit värt åtta reales, eller ungefär 1 /16 av en DUBLON.

Flera mynt i Spaniens historia har kallat "dubloner, "grumling definitionen av detta begrepp något. Dessa mynt skulle ha varierat i värde, beroende på deras vikt och villkor på marknaden, och de kom dekorerade med olika motiv, beroende på när de har producerats. Eftersom dubloner var tillverkade av massivt guld, hade de inneboende värde utöver det nominella värdet, vilket förklarar varför de var ett populärt mål för piratkopiering, pirater kan lätt använda de mynt som betalningsmedel i många regioner, eller smälta ner dem i guldtackor för försäljning.

Även pirat filmer har snyggt formad runda dubloner, var mest period dubloner faktiskt ganska missbildade. Ursprungligen gjordes pengar genom att rulla ut ädelmetaller till en enhetlig tjocklek, skar ut mynt former med frimärken, och sedan väga dem. Om mynten var inte riktigt rätt vikt, skulle de bli klippt, vilket leder till en ovanlig form. Rakning och klippning användes också av skrupelfria köpmän, som småningom skulle samla tillräckligt med spån för att sälja dem i form av block av metaller som guld eller silver. Detta är en anledning till moderna mynt har texturerat kanterna, ett arv från försök att hindra människor från att devalvera valutan genom att raka kanterna bort.

Att använda spanska mynt sådan som DUBLON som lagligt betalningsmedel i USA förbjöds stor del av 1860, även om de fortsatte att användas i flera fd spanska kolonier. Dessutom är vissa länder som Mexiko grundar sin ursprungliga valutan system på den gamla spanska systemet, prägla egna mynt i en välbekant stil, så att medborgarna skulle känna sig bekväma med övergången.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.