Vad är en Cakewalk?

En CAKEWALK är en form av konkurrenskraftiga rekreation som har sina rötter i slaveri, och en modern sanerad version praktiseras i vissa regioner i USA. Namnet "CAKEWALK" kommer från kakor eller skivor av kaka som gavs ut som priser till de bästa länderna, och det bidrar även till vardagligt former av "CAKEWALK" eller "piece of cake" för en lätt uppgift. I verkligheten, en CAKEWALK förmodligen var fysiskt krävande och kan vara förödmjukande i vissa fall, även om det hade varit en skarp kontrast till hårda fält arbete. En lätt match precis, snarare än att vara en spontan insamling, skulle ha varit ett evenemang som organiseras av slavägare för sin egen underhållning. Den grundläggande tanken bakom ett CAKEWALK är att dansare tävlar, oftast i par och par med de flottaste steg tjänar ett pris. Ofta skulle en linje dras för dansarna att följa, vilket leder till det andra namnet på en Cakewalk, en "krita linje walk. " Under slav eran i USA, skulle slavägarna klä sina slavar i överdrivna dräkter som tyder på kläder bärs av vita, och för slavarna att dansa i en kaka promenad. Dansarna som vanligtvis utförs i bumbling sätt som parodierade den kostsamma nåd europeiska danser, och även lagt aspekter av traditionell afrikansk dans. I slutet av hammy prestanda, skulle slaven Masters dela ut kakor till dansare som belöning.

Även om en CAKEWALK kan ses som en möjlighet för slavar att håna sina herrar, i verkligheten var det antagligen en obehaglig och förnedrande prestanda för slavarna. Däremot ville CAKEWALK bidra till tre viktiga aspekter av African American Arts: visar sångare, musik och dansföreställning. Den CAKEWALK första nådde populära samhället genom svarta sångare visar på 1800-talet, och synkoperade, ovanlig musik som åtföljde CAKEWALK lagt grunden till ragtime, jazz, och all musik som följde. Den noggranna och fysiskt krävande danssteg av CAKEWALK kan också ses i modern dansföreställning, särskilt av afroamerikaner.

I modern tid är CAKEWALK vanligtvis utförs på ett annat sätt. Konkurrenter i CAKEWALK vals eller gå långsamt runt ett antal markerade rutor, och stanna där de är när musiken stannar. Kakor tilldelas personer stopp på vissa rutor, vilket gör CAKEWALK ett turspel och slump som är något liknande musikaliska stolar. Normalt denna typ av CAKEWALK är en del av en välgörenhetsgala med konkurrenterna betalar för privilegiet att spela, och välgörenhet i fråga donera kakor till vinnarna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.