Vad är Perestroika?

Perestrojka var namnet för de program som började reformera byråkratin och ekonomin i Sovjetunionen 1987. Översatt till engelska som "omstrukturering" perestrojka genomfördes av dåvarande sovjetiska ledare, och snart kommer att bli president, Mikhail Gorbachev. Ursprungligen tänkt att representera reformer i arbete effektivitet, kom programmet att klargöra en ökad medvetenhet i ekonomiska marknader, och antogs snart som officiell politik av den sovjetiska regeringen. Den hyllades av vissa som en demokratisk rörelse i riktning mot reformer, och av andra som en misslyckad ekonomisk politik.

Under sammanträdets av centralkommittén i kommunistpartiet i Sovjetunionen, det styrande organet i landet, som Gorbatjov de ryska planen för perestrojka . Han införde i sin plan för en framtida kanalisera ut den kommunistiska ledningen av landet, och hur man kan öka självständigheten för de lokala regeringarna. Han försökte flytta Ryssland tillbaka till sin position supermakt status upplevde från 1940-talet till 1970-talet. Försöker hålla jämna steg med den ännu blomstrande amerikanska och japanska ekonomierna, perestrojka försökte komma bort från centraliserade ekonomiska politiken förhärskande under Stalin. Den politik perestrojka Ryssland skiljas från gammal marxist-leninistisk politik, mot en verklighet av öppenhet och insyn, rättssäkerhet, maktfördelning, och pluralism. Programmet tillåtna politiska debatten och oppositionen i landet, och banade väg för en ny kapitalistisk ekonomi. Denna nya ekonomin under perestrojka , men störtades ekonomisk depression och kris, som Sovjetunionen så småningom skulle vittra 1991. De reformer som genomförts av perestrojkan drivit en stor del av makten i landet utom räckhåll för praktiskt kommunistiska metoder. Dessa nya metoder och ett nytt beroende av icke-kommunistiska metoder som är tillåtna det ryska folket, genom perestrojka , ta sig ur det kalla kriget är bara fyra år efter genomförandet, men till priset av upplösningen av Sovjetimperiet. Ett folk nu fria enligt demokrati, var utan mycket av deras imperium och en sviktande ekonomi.

Även om programmet var förtrollningen en ny epok i landets historia, kritiserade många motiv. Hindras av en stor del av den ekonomiska byråkrati, perestrojka sågs som ett sätt för Gorbatjov att förbättra sin politiska ställning genom att presentera en demokratisk fa? Ade. Men det sågs, perestrojka var ett misslyckande som en ekonomisk politik, föra landet i över inflationen, men lyckats införa demokrati och en ny rysk livsstil och regering.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.