Vad är OPEC?

organisationen för de oljeexporterande länderna (OPEC) bildades 1960 för att samla och skydda de oljeproducerande länderna. OPEC tillåter oljeproducerande länderna att garantera sin inkomst genom att samordna politiken och priser bland dem. Detta enad front skapades främst som svar på de ansträngningar västerländska oljebolagen för att driva oljepriset nedåt. De ursprungliga medlemmarna i OPEC, såsom Iran, Irak, Kuwait, Saudiarabien och Venezuela. OPEC har sedan utvidgats till att omfatta sju länder (Algeriet, Angola, Indonesien, Libyen, Nigeria, Qatar och Förenade Arab Emerates) vilket ger totalt medlemskap 12.

OPEC representerar en betydande politisk och ekonomisk kraft. Två tredjedelar av oljereserverna i världen tillhör OPEC-medlemmar, likaså, OPEC-medlemmar svarar för hälften av världens oljeexport. Det faktum att OPEC styr tillgången till ett ämne så allmänt eftersökt av det moderna samhället gör organisationen en kraft att räkna med. Den första visningen av effekten OPEC makt kan ha på världens politik var 1970-talet. När Yom Kippur-kriget exploderade i Mellanöstern, USA biträtt Israel att försvara sig mot de egyptiska och syriska arméer. I vad som kan ha varit ett svar på denna inblandning i kriget, som inrättades OPEC ett oljeembargo att målinriktade USA och dess europeiska allierade. Embargot varade från 19 oktober, 1973 till 17 mars, 1974.

Effekterna av OPEC oljeembargot var utbredd. Omedelbara effekter inkluderade inflationen och den ekonomiska recessionen i USA och andra länder som omfattas av embargot. Bilägare i USA var begränsad till vissa dagar som de kunde köpa bensin: jämna datum för bilar med jämna registreringsskyltar, och udda datum för bilar med udda skyltar.

instiftades en nationell lag mer restriktiva hastighetsgränser, samt en året-runt sommartid. OPEC oljeembargot körde också biltillverkarna för att tillverka mindre och mer bränslesnåla fordon. Även efter att embargot slutade fortsatte oljepriserna att stiga, och den amerikanska ekonomin fortsatt att lida.

Även om OPEC ses ofta som en skurk i den politiska arenan tjänar organisationen ett viktigt syfte. OPEC hindrar medlemmarna från att missbrukas av den industrialiserade länder, genom att se till att olje-are exportländerna betalat ett rimligt pris på råolja. Eftersom de oljeexporterande länderna är beroende av industriländerna för oljeprodukter, förhindra OPEC normer industrialiserade länder från att köpa råolja på Rock-lägsta priser, vände runt och säljer oljeprodukter tillbaka kraftigt uppblåsta priser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.