Vad är Kampuchea?

Kampuchea är en del av det officiella namnet på Kambodja. Kampuchea faktiskt kallas Preahreachanachak Kampuchea i juridiska dokument eller adresser stat. Kambodja ligger i Sydostasien, och ligger mellan Laos, Thailand och Vietnam. Landet har präglats av oroligheter, extrem fattigdom och svält. Den Ankar Wat Temple är en av de sista symboler som Kambodja var en gång en avancerad civilisation med extraordinära befogenheter. Det är svårt att tro att Kampuchea gång hade oerhörda makt i Sydostasien som ett led i röda dynastin. Krig med sin gräns länder, med början den 16: e århundradet, särskilt med Thailand och Vietnam, så småningom försvagas betydligt dynastin. I själva verket i 300 år, Kambodja föremål för invasioner av det ena eller det andra av dessa två länder.

Kampuchea bad Frankrike för en allians som skulle ge kambodjanerna bättre skydd i öst. I mitten av 19th century, Frankrike gick med på att skydda Kambodja, genom ockupation. Detta skydd varade fram till andra världskriget, då Kampuchea slutligen blev självständigt från Frankrike. Detta gjorde dock inte slut på turbulensen.

Kampuchea var återupprättas som en monarki med en konstitution 1953. Man försökt neutralitet under USA: s krig i sin granne landet Vietnam. Men oroligheter, förutom bombningar körs av USA under kriget ledde till destabilisering av landet och senare övertas av diktatorn Pol Pot.

Spänningen mellan Vietnam och Kampuchea var extremt hög, särskilt eftersom landet inledde en etnisk rensning av vietnameser som flytt till Kambodja under kriget. Pol Pot beställde också genomförandet av över en miljon kambodjaner som hade samband med den förra regeringen. Death beräkningar under denna tid varierar från över en miljon till tre miljoner kambodjaners. Vietnam försökte stoppa kambodjanska räder och ytterligare dödsfall mer vietnamesiska genom att invadera Kambodja i slutet av 1970.

Förenta Nationerna äntligen lyckades nå ett avtal om vapenvila 1991 mellan Vietnam och Kampuchea. Detta var dock efter över tio år av krig mellan länderna. Den tidigare stora land i röda dynastin var kvar med få tecken på deras ursprung. Svält hade skördat många kambodjaner och återta den politiska stabiliteten och någon typ av välstånd har varit mycket svårt.

Politiska analytiker tyder på att även Kampuchea fungerar för närvarande i enlighet med demokratiska principer, är det fortfarande präglas av korruption. Detta är särskilt tydligt när donationer för att hjälpa de kambodjanska fattiga sällan når sin destination, men istället i hål av regeringstjänstemän.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.