Vad är Jindynastin?

Två Jin dynastierna har funnits under det expansiva historia i Kina. Första Jindynastin varade från 265 AD till 420 CE och ansågs vara en del av de sex dynastierna. Den andra Jindynastin, som också kan kallas Jurchen dynastin, var på plats från 1115 AD till 1234 CE, och utövade makt under en 119-årsperiod Songdynastin.

Under första jin period gjordes framsteg inom astronomin, hälsovård och införandet av olika etniska grupper. Religion framskred också, som buddhismen blev en betydligt vanligare praktiseras i söder och norr. Detta Jindynastin separerades i Västra Jin 265 till 316, och östra Jin, som varade från 317 till 420. Sima Yan, eller kejsare Wu, började västra Jin och etablerade sitt kapital i staden Luoyang. Sima Rui grundade Eastern Jin och skapade sin centraliserad makt i staden Jiankang, eller dagens Nanjing.

Jindynastin var framgångsrik i att ena nationen i Kina, men började nomader attackera och efter kriget Åtta av Princes, var försvagat Västra Jindynastin. När Norra Song besegrades, var den nya södra Songdynastin lorded över av Jurchen Klan och striderna fortsatte under den tidiga delen av Södra Song perioden. Den Jurchens hade varit jordbrukare och jägare, men efter att ett feodalt system under denna period blomstrade deras sociala ekonomin. Förbättringar inom jordbruk, handel, litteratur och hantverk gjordes under denna period, med stöd från Hans.

Efter att ha gjort allvarliga fiender mongolerna och lider av politisk korruption, kom Jin period så småningom att upphöra. 1234 den Jurchen dynastin förstördes av samarbete med Södra Song och Yuandynastin militärer. Södra Songdynastin fortsatte att njuta av makten förrän 1279 och Yuandynastin grundades i Mongoliet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.