Vad är Iwo Jima?

Iwo Jima är en ö i nationen Japan som förmodligen är mest känd för den roll den spelade i slaget om Iwo Jima, en berömd händelse av andra världskriget. Denna kamp var anmärkningsvärd, eftersom det var det första anfallet mot hem öarna i Japan, och det kostade många liv. Slaget om Iwo Jima också producerade en av de mest ikoniska bilderna någonsin: ett fotografi av sex män upp en flagga som vann Pulitzerpriset och har sedan i stor utsträckning återfinns över hela världen.

Denna ö ligger i västra Stilla havet. För den japanska var Iwo Jima kritisk till militär strategi, eftersom det skulle kunna användas för ljud tidiga varningar om allierades bombningar och andra infallsvinklar till Japan. De allierade ville få kontroll över ön så att de skulle återfå överraskningsmomentet, och använda ön som bas för att lansera antenn överfall. Efter en hel del planering, en ambitiös bombning utfördes, följt av en amfibieattack i februari 1945. Den japanska trupper försvarade Iwo Jima våldsamt, erkänner de allierades attack som ett stort utbrott och förolämpning , eftersom det var första gången allierade marktrupper hade fräckheten att landa i Japan självt. All told, runt 20. 000 japanska soldater dog, och nästan 7. 000 allierade soldater förlorade sina liv på Iwo Jima, med en annan skadades 18. 000. Den höga japanska olyckan räntan på Iwo Jima har tillskrivits den hederskodex många soldater följde, som uppmuntrade dem att undgå fånga på alla kostnader, inklusive självmord. Propagandakampanjer hade också ingjutit en intensiv rädsla för de amerikanska styrkorna bland de japanska trupperna. Från början Iwo Jima strategiska roll ifrågasattes. Vissa personer ansåg att kostnaden i liv hade varit för hög och att ön fångades mer som en PR-övning än ett verkligt militärt mål. Som sagt, amerikaner höll ön som bas till 1968, då den återvände slutligen till Japan, och amerikanska styrkor hävdade att basen visat sig vara mycket användbar i de sista månaderna av andra världskriget.

Den berömda fotografi av marinkåren och flottan corpsman höja flaggan på Iwo Jima inspirerade att skapa ett minnesmärke som sitter i Arlington National Cemetery. Minnesmärket står för alla Marines, inte bara de dödas på det blodiga slaget om Iwo Jima, och det återger omständigheterna kring fotografiet. Fotografiet och statyn har en något skrämmande notera: av de sex personer som fångats i den ikoniska bilden, överlevde endast tre kriget.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.