Vad är Hizbollah?

Kallas även Hizbollah vissa innebär Hizbollah "Guds parti. " Gud i detta fall hänvisar till Allah, Gud Islam. Hizbollah är en militant islamisk grupp som bildades i början av 1980-talet påstås att motverka den israeliska invasionen av Libanon. Denna grupp anser att varje land ansåg israelisk mark är i själva verket muslimska landet som helt enkelt är ockuperade av Israel.

Hårda Hizbollahs retorik innehåller uttalanden om att Israel har ingen rätt att existera och att Israels förstörelse är en del av sitt uppdrag. Gruppen har kämpat med Israel i årtionden och har grävt i Libanon, sammanblandningen med landets regering och dess befolkning. Många libaneser ser Hizbollah som beskyddare och en leverantör av sociala tjänster, även om det är klassificerat av Israel och andra runt om i världen som en islamisk terrorist organisation.

År 2006 när Hizbollah gick Israels gräns, dödade och kidnappade en handfull av sina soldater, och började regnar raketer över civilbefolkningen, trädde Israel igen Libanon. Medan striden utbröt, blev upprörda många att Hizbollah gömde sig bland civila medan utföra attentat. Andra hävdade att Israel använt "oproportionerligt våld" och avsiktligt gick efter civila.

Hizbollah trotsade tydligt FN: s resolution 1559, som under tidigare år krävt att nedrusta. Många oroar sig för att den knapphändiga vapenvilan av 2006 kommer att bli mer av samma sak, eftersom sådana resolutioner som inte har verkställts tidigare. Det är mycket möjligt att detta bara är en "time out" för Hizbollah att omgruppera sig och re-arm eller invänta ytterligare instruktioner från sin välgörare, snarare än ett verkligt eldupphör. Terroristorganisationer betala sällan hänsyn till resolutioner, Genèvekonventionerna, eller andra regler i krig.

Hizbollah har tydliga band till Iran och Syrien och verkar göra befallning av iranska och syriska ledare, acceptera pengar och vapen från dessa stater. Medan vissa ser Hizbollah som en gren av dessa länder, ett sätt att angripa utan formella uttalanden om krig mot andra nationer, medan andra håller upp Hizbollah som en legitim politisk och militär organisation.

Israel är inte den enda fiende till Hizbollah. Denna grupp syftar även till att besegra andra influenser i Mellanöstern, däribland USA. Man tror att självmordsbombningen av en amerikansk marinsoldat förläggningar i Beirut 1983 var ett verk av Hizbollah. Attacken dödade 241 Marines. Många andra självmordsbombningar krediteras Hizbollah också, och flera västerländska gisslan tros ha blivit kidnappad av denna grupp under årens lopp.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.