Vad är Heraldik?

Heraldik är det praxis att utforma, beviljande och blazoning vapen, även känd som vapen, och i förlängningen utföra historisk forskning som är relaterad till sådana lager. Denna konstform har praktiserats sedan 1200-talet i Europa, och olika institutioner som erbjuder vapen finns i många delar av världen. Eftersom vapen används för identifiering, är de skyddade enligt lag i många regioner, till exempel, får endast medlemmar av den brittiska kungafamiljen använda sköld av den brittiska monarkin.

vapen växte fram i 1200-talet, och de ursprungligen hade en mycket användbar funktion: identifiering. Riddare i full rustning var ofta svårt att skilja på slagfältet, så de började genomföra speciellt dekorerade sköldar som tillät människor att identifiera dem. Med tiden kom specifika mönster och färger som ska kopplas till särskilda personer, riddare också gjort banners och andra tillbehör prydda med deras identifiera enheter och begreppet heraldik började uppstå. Ett vapen är fortfarande används som en form av identifikation, men det finns mycket mer än identifiering till heraldik. Vapen innebär social status och en känsla av historia, och de är mycket viktiga för många människor. I länder med strikta regler om vapen, kasta en blick på någon vapensköld kan avslöja viktiga saker. Till exempel ger medlemskap i vissa Ordenssalarna människor till speciella insignier på sina vapen, och människor i en specifik social rang är tillåtet att ha "supportrar" siffror som håller upp den centrala skärmen på en vapensköld.

Heraldisk terminologi kan bli ganska komplicerad. Du kanske undrar till exempel vad "blazoning" betyder. Blazoning hänvisar till mycket specifika språk som används för att beskriva vapen, detta formella språk redogörs tillkomsten av en vapensköld, se till att det kan anammas av alla som förstår detta språk. Det kan intressera dig att veta att vissa storlekar av objekt på en vapensköld är inte preciserats, och färgerna är inte heller. Sju grundfärgerna redovisas i heraldiken, men människor är välkomna att använda nyanser av dessa färger, men är inte tvungna att använda en viss nyans vert eller grönt, till exempel. En hel vapensköld innehåller flera delar, däribland en central sköld med en mönstrad gäller färg, ett krön som toppar skölden, ett motto, och en avgift, en siffra inne i skölden som ett lejon . Tekniskt kan allting läggas på en vapensköld, från en koptisk kors till en skiftnyckel, avgifter är ofta relaterade till eller dennes familjs historia armiger, den som har rätt till en vapensköld.

I nationer där heraldik praktiseras, ett kollegium av vapen normalt övervakar forskning, beviljande och blazoning av vapen. Tjänstemän vid College of Arms är utbildade i konsten, och de är ofta skickliga historiker och släktforskare. Människor som tror att de har rätt att vapen kan tillämpas vid ett kollegium av vapen och betala en avgift forskning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.