Vad är Gay Panic?

Gay panik är sällan kriminella försvar där svaranden hävdar att han eller hon blev så kränkt eller upprörd över avslöjandet att offret var homosexuell att ett tillstånd av tillfälligt vansinne inträffade. Ett av de mest uppmärksammade fallen där homosexuella panik försvar användes inblandade Matthew Shepard, University of Wyoming student som mördades brutalt under 1998 på grund av sin sexuella läggning.

Enligt logiken bakom detta försvar har begått ett brott kastas in i ett tillstånd av intensiv förvirring och upprörda när sexuell läggning eller kön på offret avslöjas. Detta tillstånd svaranden gjorde tillfälligt oförmögen att skilja mellan rätt och fel, vilket lett till en misshandel eller mord som svaranden "instinktivt" slog ut på offret. Gay panik kan uppstå som en följd av sexuella närmanden, hävdar advokater som använder detta försvar, eller det kan uppstå när en transsexuell person är outed, vilket var fallet med Gwen Araujo, en transwoman som mördades 2002.

Detta försvar är utformad för att minska skuld svaranden i ögonen av juryn, vilket skapar en nedsatt straff. Svarande som använder gay panik försvaret sällan frias helt, men den glada panik kan betraktas som en förmildrande omständighet som motiverar en nedsättning av påföljder.

kritiker av detta försvar hävdar att eftersom homosexualitet är allt mycket mer accepterade i samhället, är sannolikheten för helt panik vid uppenbarelsen av någons sexuella läggning osannolik. Dessutom försvar för homosexuellas panik har använts i de fall där uppsåt var inblandad, vilket tyder på att svaranden hade tid att kyla ner och överväga situationen, och han eller hon beslöt att gå vidare med brottet ändå.

p

motståndare till homosexuella panik försvaret skulle vilja se sådana här fall åtalas som hatbrott, förutom att behandlas som överfall eller fall mord. De föreslår att personer som angrepp människor på grund av sin sexuella eller kön läggning är fullt medvetna om vad de gör, och medan de kan fortsätta med sådana angrepp på grund av våldsamma känslor, de är inte i ett tillstånd av tillfälligt vansinne. Åklagare i flera regioner runt om i världen gick samman för att kämpa för homosexuellas panik försvar och hävdade att de kommer att slå ner på försvaret lag som försöker använda den.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.