Vad är Cropmarks?

Cropmarks, även kallad skärmärken, variationer i terräng orsakade av begravda arkeologiska artefakter. Mest klassiskt, cropmarks avslöja förekomst av begravda byggnader, begravning webbplatser och ritual konstverk. De är lätta att se från ett flygplan, eller en hög utsiktspunkt som en kulle, plattform eller byggnad. Studiet av cropmarks är en del av antenn arkeologi, en gren av arkeologi som fokuserar på att granska webbplatser sett från ovan.

Tillväxttakten av växter är beroende av tillståndet i marken under dem. Om marken är lös, kan vara fallet i en fylld grav, får växterna växer lättare än om det är svårt. Begravda stenbyggnader kan orsaka växterna att växa långsamt, genom fuktspridande bort vatten, medan fyllda diken kan orsaka växterna att växa snabbare, ger en god tillgång på bördig jord och sötvatten. Sedda uppifrån, kan en nedgrävd arkeologiska platsen ta sig uttryck i form av växter av olika färger, växter med olika tillväxttakt, och frukter av olika färger.

I ett klassiskt exempel på cropmarks, en bonde växter ett fält av korn och konstaterar att ett grovt cirkulär lapp utvecklas där säden växer långsammare. Om en utgrävning görs, kan denna lapp visa sig vara en nedgrävd byggnad eller en stiftelse. Omvänt kan ett område vara tudelas med linjer för grödor som växer mycket snabbt, vilket tyder på förekomst av begravda diken eller diken. Förutom cropmarks är det också möjligt för arkeologerna att använda mark märken, om de tittar på bar mark. Soil varumärken är fläckar av jord med en annan färg än jord i omgivningen, lysande fläckar där hålen har fyllts. Ancient kyrkogårdar, till exempel har grav-formade jord märken som bildas av de kemikalier som produceras vid nedbrytningen, och användningen av olika jord för fylla. Frost varumärken, differentiering i tyngden av frost i ett område, kan också användas som cropmarks att hitta antika platser.

När cropmarks hittas, arkeologer arbetar noggrant på plats för att gräva det. De fotografi typiskt område från en antenn utkiksplats, och skapa ett rutnät så att de kan styra dig mycket exakt. Som material är utgrävd, de siktas för mindre artefakter, och med tiden kommer att begravas anläggning eller plats att avslöjas, kasta ytterligare ljus i livet för människorna som levde under antiken. Cropmarks kan också avslöja senare platser: i New England, till exempel störningar i tecknen skogen visa av tidigare bosättningar. De kan också peka finger åt mer olycksbådande platser, såsom massgravar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.