Vad är Backlash?

En lag av fysiken sägs att för varje handling finns en lika stor och motsatt reaktion. Samma princip kan tillämpas på politiska världen, även om reaktionen är inte alltid lika eller helt motsatt. När ett kontroversiellt politiskt beslut fattas eller en impopulär lag antas, finns det ofta en reaktion som kallas en motreaktion . En politisk reaktion kan inträffa inom timmar efter en åtgärd, eller det kan ta år att bilda.

Termen motreaktion är i allmänhet tillämpas när en bestämd reaktion har ägt rum, inte bara när oppositionen är känslan missnöjda eller ofria. Man kan visa en politisk motreaktion som lika kraftfull ryggsim som följer sprickbildning i en piska. Piskan är spets kan slå sitt varumärke, men den person som svingar det också kunde bli skadad av piskan avkastning stroke. En politisk motreaktion skär tvärs igenom hela spektrat, från reaktionära till revolutionär. När en ideologi har kontroll över en regering, som i den motsatta ideologin ofta känner sig maktlösa gentemot vissa åtgärder som särskilt regeringen tar. En liberal president, till exempel, kan besluta att anta lagar som gör privat pistol ägande olagligt. Medan många medborgare skulle stödja en sådan åtgärd, andra kunde känna de nya lagarna är alltför påträngande. Slutresultatet av denna oenighet kan lätt politisk motreaktion, med motståndare till pistol bandet röstar bort lagstiftare som röstade för lagen. Motståndare kan också skriva brev som kritiserar beslutet, eller de kan organisera stora offentliga demonstrationer. En av de mest kända exemplen på politisk reaktion inträffade i de brittiska kolonierna under 18th century. När engelska härskare ensidigt beslutat att höja skatterna på dessa gemensamma faktorer som frimärken och te, bildade amerikanska kolonisterna en samlad opposition och förklarade deras politiska oberoende. Det amerikanska frihetskriget kan ses som det yttersta politiska bakslag, eftersom rötterna till denna åtgärd kan spåras direkt tillbaka till impopulära beslut som fattats av den engelska regeringen. Politiskt bakslag inte alltid leda till våldsamma sammandrabbningar eller störtandet av en dom regering, men den fungerar att visa beslutsamhet för dem som inte håller med sina politiska ledare.

Många regeringar förekomma någon form av politiskt bakslag när ett kontroversiellt eller impopulära åtgärder vidtas. Beslutet att använda militär makt, till exempel i allmänhet skapar en reaktion från dem som är emot kriget i allmänhet eller oense med regeringens dagordning. När flera civila rättigheter lagar som infördes under 1960-talet föregrep den federala regeringen en motreaktion från de som fortfarande trodde på rassegregering. Den proteströrelser i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet kan också ses som ett resultat av motreaktion mot den amerikanska inblandningen i Vietnamkriget. Rasistiskt upplopp i stora amerikanska städer är också ense om politiskt bakslag under svåra ekonomiska tider.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.