Vad är Atlantis?

Atlantis är en gammal ö som sjunkit ner i havet, enligt den klassiska grekiska filosofen Platon, som berättar historien i sina dialoger. Medan de flesta människor i dag tror att historien om Atlantis är helt enkelt allegori, har idén om en förlorad kontinent fångat allmänhetens fantasi ända sedan Platon. Atlantis var förmodligen hem till en avancerad civilisation som hade erövrat många folk för att inte i kampen mot Aten och kollapsade i havet vid en jordbävning. Det är en fråga om spekulationer om inte tanken på Atlantis eller en liknande ön från tiden före Platon, eftersom ingen tidigare antika källor är kända. I den klassiska eran delades filosofer och historiker över huruvida historien om Atlantis hade all grund. Även om vissa påstod sig ha bevis för öns existens, inget av det var slutgiltig. Vissa författare av den antika eran skrev sina egna berättelser om försvunna utopier som verkar parodi Platons Atlantis.

Under medeltiden var historien om Atlantis i stort sett bortglömda, men det dök upp igen under upplysningstiden, när Francis Bacon använde den som en symbol för Utopia i hans The New Atlantis (1626). Bacon berättelse om Atlantis är liknande sätt som Platon, förutom att Bacon platser ön i Amerika. I slutet 19th century, återfick tanken på en historisk Atlantis popularitet, och många expeditioner sökte bevis på dess existens. Scholars teoretiserade ett samband mellan Atlantis och Mesoamerican kulturer som aztekerna. Atlantis porträtteras ofta som ett mycket avancerat samhälle, med teknik överträffar den i dag, och det började att intressera dem i Spiritualistiska kretsar.

Även Platon porträtteras Atlantis som en bristfällig samhälle, motsatsen till ideal i Aten, den försvunna ön blev allt tolkas som en höjdpunkt av kultur och upplysning i modern tid. Medan den nuvarande förståelsen av plattektonik har gjort möjligheten till en verklig Atlantis osannolikt minst sagt, förblir den försvunna kontinenten en mäktig kulturell symbol. Atlantis framträder ofta i science fiction och fantasy verk av alla slag, från böcker och filmer till tv-spel och tecknade serier.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.