Vad är Artifacts?

En artefakt kan ha flera definitioner. I antropologi och historia, är den typiska definition som artefakten är en produkt av något samhälle, ofta avsiktligt gjorts av personer i samhället. Dessa kan vara gamla saker, som Ming vaser eller carvings täljsten, eller de kan vara relativt nyligen. Artefakter kan definieras som minst 25 år gammal, men folk kan användas för att tänka på dem så mycket äldre, och från samhällen i det avlägsna förflutna.

Antika föremål bör inte förväxlas med fossiler. Hitta dinosaurie ben eller en skalle av en ullig mammut är egentligen inte att hitta den produkt av ett samhälle. Å andra sidan, en omsorgsfullt skulpterad vapen tillverkade av en ullig mammut lubb skulle vara en artefakt, och en otroligt spännande fynd. Denna definition kan dock bli lite förvirrande. Till exempel kan en arkeolog begrunda huruvida ett riskorn i en ojordade håla är en artefakt eller en olycka. Klart om det var en risodling samhälle, är det en produktion av detta samhälle, och därför skulle betraktas som en artefakt i stället för bara en tillfällighet vild riskorn.

På samma sätt finns en skillnad mellan att hitta ben av människor, och hitta de saker de är begravda med. Benen är inte exakt artefakter, men den som ackompanjerar dem, inklusive alla typer av kista, kläder, smycken eller andra omgivande gjort saker som samhället anses nödvändiga för begravning. Om däremot dekoration fanns på kroppen, som en fylld tand, kan detta betraktas som en artefakt också, eftersom det var tydligt skapade av människan och en produkt av samhället.

Artifacts hjälp skapa bilder av vad ett samhälle är egentligen viktigt och vad dess främsta hantverk eller arbete. Bilderna är ofta ofullständiga, och nya fynd från samma organisation kan helt förändra hur historiker eller arkeologer visa det. Ett enkelt verktyg fashioned ur ben eller en viss typ av metall kan helt förändra hur människor ser på gamla eller förhistoriska samhällen, och ge mer information om människans villkor för länge sedan i olika delar av världen.

I dagens samhälle har ofta en mycket romantisk syn på arkeologi, möjligen påverkad av filmer som Indiana Jones-serien där artefakter är alltid fantastiska ex. Även om de flesta människor inte kan tro att dessa poster inneha magiska krafter, kan de förvänta sig att se vacker, i glänsande guld eller med utarbetad sniderier. Även arkeologi har ojordade sin andel av vackra föremål från tidigare kulturer, många gånger är det enkla, vardagliga saker som kommunicerar mer om en kultur produkter. Människor i USA snubblar över indiska pilspetsar på regelbunden basis, men inte nödvändigtvis ser dessa som viktiga artefakter i många grupper av infödda amerikaner som en gång blomstrat i Nordamerika.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.