Vad är Apartheid?

Apartheid var ett system för rättslig ras separation som dominerade Sydafrika från 1948 till 1993, men mekanismerna bakom apartheid sattes på plats långt före 1948, och Sydafrika fortsätter att ta itu med konsekvenserna. Under apartheid, skildes olika raser i olika regioner och diskriminering mot personer med färgen var inte bara acceptabelt, men juridiskt förankrade, med vita med prioritet bostäder, jobb, utbildning och politisk makt. Även om Sydafrika kritiserades kraftigt för systemet, var det inte förrän 1991 som det rättsliga apartheidsystemet började brytas ner, och 1993 blev utslängd helt med valet av Nelson Mandela, den första svarta demokratiskt valde presidenten i Sydafrika . Begreppet används också mer allmänt i världen för att hänvisa till systematiska rasismen som tolereras, snarare än inför.

Apartheid är ett afrikaans och betyder "Apart" eller "särskild", och en av de första stycken av apartheid lagstiftning var Group Areas Act från 1950, som segregerade livsrum, koncentrera vita i städerna och tvinga folk färg till landsbygden eller i städernas utkanter. Förutom att skilja vita från nonwhites, apartheid också separeras olika raser, och FÖRBRÖDRING mellan afrikaner av olika stammar, asiater och européer var ogillat. Vita och nonwhites haft olika jobb, levt i olika regioner, och blev föremål för olika lön, utbildning och hälsovård. Apartheid brydde sig inte om tidigare sociala eller bostadsområden status, att dela upp människor efter färg. När nonwhites drevs ut ur städerna, de flesta var blandad i Bantustans, eller "afrikanska hemländer. " Eftersom de gjordes medborgare Bantustans, var svarta sydafrikaner inte fick delta i regeringen i Sydafrika, och tvingades bära pass och lyda utegångsförbud lagar om de ville resa utanför sina hemländer. Den hemländer etablerades också på mark som var i stort sett obrukbar, och var mycket beroende av Sydafrika för att få hjälp. Längs utkanten av städerna, bodde afrikaner i massiv, fruktansvärd slum, ofta skiljs från sina familjer eftersom bara en familjemedlem kan få tillstånd att bo i staden.

Nelson Mandela, tillsammans med många andra, är medlem i African National Congress, en grupp som arbetade för att avskaffa apartheid. Han gick strax innan andra världskriget, och var en del av ett större tryck att göra African National Congress en nationell rörelse, att införliva etiken i Nonviolent motstånd, strejker och massiv civil olydnad i kampen för lika rättigheter. År 1952 dömdes han i domstol för att delta i kampanjen för bara Defiance, och fått en villkorlig dom. Han tillbringade tid i och ut ur fängelse hela 1950-talet och blev en advokat för att hjälpa svarta som hade blivit fördrivna under apartheid.

År 1960 var African National Congress förbjudna, och Mandela var en av de grundande medlemmarna av Umkhonto we Sizwe, en våldsam medborgerliga rättigheter organisation. Hans medlemskap var kortlivad, men, 1962, efter att ha rest ut ur landet för att tala om situationen i Sydafrika och få militär utbildning, fängslades Mandela för livet, och inte släppas förrän 1990. African National Congress reformerades år 1991, när apartheid började avvecklas, och Mandela valdes till ordförande för organisationen, som pågår för att tillträda som ordförande i Sydafrika 1994, visar via 1999. År 1993 vann han Nobels fredspris som ett erkännande för hans insatser för att avskaffa apartheid i Sydafrika.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.