Vad är Agitprop?

Agitprop är en kombination av orden agitation och propaganda , och kom i bruk i Sovjetunionen, där en institution för agitation och propaganda var ett viktigt flygel av regeringens . Det var inte menat som en negativ term, och ordet agitation, vilket kan översättas som omrörning någon till handling, kan också kallas aktivism. Propaganda ytterligare innebar att sprida information, och är inte kopplad till de mer negativa definitioner som ges i dag. Sovjetunionen används huvudsakligen Agitprop att uppmuntra människor att vara mer aktiva och bättre förstå marxistiska övertygelse. Noteras bör dock att Sovjetunionen inte var marxist i vägen Karl Marx skulle ha tänkt den, eftersom den styrdes av en rad diktatorer och inte ger lika rättigheter för människor. innan uppfinningen av begreppet Agitprop var det redan en gemensam sak. Till exempel är drivkraften bakom den amerikanska inblandningen i första världskriget verkligen kom ner till förlisningen av Lusitania, en lyx liner fartyg som torpederades av en tysk ubåt. Innan dess hade president Woodrow Wilson tillbringat stor tid åt att försöka finna en fredlig lösning på kriget i Europa och att förhindra den amerikanska inblandningen. Allmänna opinionen förändrats, och folk var rörs till handling av vad som betraktas som tyska likgiltighet.

Stories of the Lusitania förstörelse var med i nästan alla tidningar i hela USA, vilket skapar oro, och information om förlisningen, den propaganda del, var inte svårt att hitta. Framför allt betonades dödandet av oskyldiga, kvinnor och barn, skapa större demonisering av det tyska folket. Det är inte att detta kanske inte har förtjänat, och för de europeiska länder som angripits av Tyskland, är detta inte ens ifrågasätts. Den "hunnerna" var nödvändigtvis onda, och stöd för kriget, i synnerhet i Kanada, fortsatte genom skildringen av tyskarna våldtar oskyldiga kvinnor och bayoneting spädbarn, både frågor av tvisten.

samma information som sprids direkt efter den 9 /11 attacken i New York City var i huvudsak Agitprop. Visst var det nödvändigt att rapportera attacken, för att förklara situationen, och att sörja över förlusten av många liv. Några nyheter stationer kritiserades för att producera Agitprop eftersom allt de gjorde var att spela anfall flera gånger och sedan infoga kommentarer. Det var svårt att hitta något annat än information om 9 /11 för ett par dagar efter det. Detta rörde amerikaner mycket, och utan att minimera de förödande effekterna av attacken, kan man säga attacken gjorde det ganska lätt för landet att nästan omedelbart sanktion kriget i Afghanistan. Den Agitprop som följde fokuserade inte bara på 9 /11, men också på det onda talibanerna, deras förtryck av kvinnor, och deras härbärgerat terrorister.

regeringar använda Agitprop med antingen god eller ond avsikt att påverka folket. Till exempel i 2000-talet har frågor om hälso-kostnaden för Amerika ledde till flera offentliga rapporter om effekterna av fetma, eftersom det är så att människor som är feta kan ha större hälsoproblem. Några av dessa rapporter är helt altruistisk, utformad för att hjälpa amerikanerna göra bättre kost val. Grim information som sprids särskilt av regeringen, eller av media, är tänkt att väcka folk till handling och att utbilda dem, i hopp om att människor kommer att gå ner i vikt. Vissa ifrågasätter motiv, och pekar på ökad diskriminering av överviktiga människor som en del av denna typ av Agitprop.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.