Vilken var Gabelle?

Termen "Gabelle" kommer från det latinska glabulum , som betyder "skatt". Tekniskt sett kan det användas för att beteckna olika typer av skatt, särskilt i Frankrike. Det är dock vanligtvis används särskilt i en diskussion om den allmänt avskydde salt skatt som införts genom den franska kungar från 1200-talet till sent 1700-tal. Det Gabelle var en stor anledning att klaga hos den franska medborgare, och den spelade en viktig roll i Frankrikes historia.

Med tanke på den stora tillgången på salt i modern tid, många människor är inte medvetna om salt är stormigt roll i mänsklighetens historia. Fram till tillförlitliga källor för salt identifierades, det var en mycket värdefull krydda, ofta värda stora summor pengar. Länder som hade källor salt kunde sälja de värdefulla produkter till andra, och vägar, krig och kungariken finansierades med salt. Det kommersiella värdet av salt har nu att göra med dess potential som smaktillsats, men historiskt salt var långt viktigare som konserveringsmedel. Innan kyl höll salt mat från förfall.

kungar av Frankrike insåg att värdet av salt kan leda till värde för riket. Genom att införa en skatt på en allmänt använd substans, kunde kungen garantera en stabil inkomstkälla för staten. Den Gabelle infördes först av Philip IV i 1286, inledningsvis som en tillfällig åtgärd för att bidra till finansieringen av regeringens verksamhet. Den Gabelle visade sig vara en värdefull pengar maker för regeringen, och Charles V gjorde det en permanent.

Medborgarna såg Gabelle som grovt orättvisa av två skäl. Den första hade att göra med det sätt på vilket Gabelle tillämpades. Olika provinser i Frankrike betalade olika skattesatser, som vissa regioner, såsom Bretagne, är helt befriad från skatt. Medborgarna fick också i uppdrag att köpa en uppsättning mängd salt till ett fast pris, och i vissa regioner de uttryckligen inte tillåtet att skörda sina egna salt. Medlemmar av adeln och andra högt uppsatta medlemmar av samhället var undantagna ofta från Gabelle, lägger den största delen av skattebördan på de fattiga.

I svar, köpte många fransmän smuggling salt. Återförsäljarna skulle resa till områden med billigare salt salt och köpa det i lösvikt, säljer den i provinser med en hög Gabelle. Provinserna såsom Bretagne också haft en orättvis fördel i utrikeshandeln, vilket gör sina marknader för att klara sig medan andra delar av Frankrike kämpade. Mest orättvisa former av Gabelle avskaffades 1790, men idén om en skatt på salt bestod när den 20: e talet i Frankrike.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.