Vilka var vandalerna?

Vandalerna var en stam från Östeuropa med ett mycket blodigt rykte. När de korsade Europa och Afrika under de första århundradena CE, har de lämnat ett spår av plundrade städer och enorm räknas kropp. Historiskt sett obetydliga efter nederlag av romerska styrkor i 534 CE, lämnade vandalerna efter lite i form av artefakter eller kultur, men deras beteende ekar genom historien med klingande vildhet.

bestod stammen av två stora klaner, Asding eller Hasdingii och Siling eller Silingii . I omkring 120 f. Kr. , en stor del av vandalerna hade bosatt sig i vad som nu är Polen, men före detta deras ursprung är dunkel. Forskare menar att de hade en blandad etnisk bakgrund och består av ca keltiska och baltiska anor liksom germanska.

Under flera århundraden levde stammen i relativa dunkel, trots några skärmytslingar med grannlandet stammar och mäktiga romerska riket. Genom den 4: e-talet hade majoriteten av stammens medlemmar omvandlas till en form av kristendom som kallas Arianism. Detta trossystem var farligt i kontrast till de mer ortodoxa former av kristendom, vilket tyder på att Jesus inte var Gud, utan skapades av Gud att hjälpa mänskligheten.

Även möjligen på grund av ökande angrepp av en annan stam, är det inte riktigt vet varför vandalerna inleddes en massflykt västerut i början 5. talet, men det är denna resa som skapat sin ryktbarhet. Eftersom de flyttade mot Rhen, mötte och besegrade frankerna, trots att förlora 20. 000 soldater och deras kung. De invaderade Gallien och lämnade området totalt ruiner, plundring och brännande, eftersom de gick.

Trots orolig och ibland blodig kontakter med romarriket, beviljades stam mark i utbyte mot en allians av 409 CE. De ockuperade Andalusien och Galicien i flera år, fortsätter att slåss med närliggande stammar. Efter den kraftiga visigoterna nästan förstörde Alan stam på 426 slogs resterna av alanerna med vandalerna, ger dem större makt. Under denna period byggde stammen en enorm flotta av fartyg som används i plundring, och i 429 CD, hela stammen, som tros innehålla mer än 80000 människor, korsade Gibraltarsundet och invaderade Nordafrika.

Stammen belägrade nordafrikanska städer under flera år under ledning av kung Geiserik, på sikt upprätta sitt eget rike med Karthago som sin huvudstad. I 455 CE, utfört de sina mest ökända bragd av våld: plundringen av Rom. Efter denna otroliga raid, sammanställd vandalerna sin rikedom och förblev ytterst kraftfullt i flera decennier. 533, men efter år av ihållande romerska attacker, fångades de största städerna i vandalerna från Rom och Vandal kungen Gelimer återlämnats, slutar sin regeringstid permanent.

För en stam som hade stor makt under sin tid, är vandalerna ofta glöms bort i historieböckerna. Deras brist på konstnärlig kultur och artefakter har lämnat en stor lucka i den historiska förståelsen för människor och deras liv. De är mest ihågkommen för sin destruktiva taktik, som ledde till det moderna begreppet för egendomsskada, "vandalism. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.