Vilka var korstågen?

korstågen var en serie militära expeditioner lanserades av kristna Europa i ett försök att återta territorium från muslimerna. Förutom att föra krig mot muslimerna kämpade korsfararna också hedendom och många kristna sekter. Dessa heliga krig var sanktionerad av påvar och många valda ledare, och de hade långtgående följder, av vilka några fortfarande kände idag, trots att korstågen slutade i det 14th århundradet. The backstory bakom korstågen är otroligt komplex, men korstågen utlöstes huvudsakligen av två saker: muslimsk erövring av kristna heliga platser såsom Jerusalem, och social oro i Europa. Den muslimska erövring var en nagel i ögat på många kyrkoledare, medan social oro som en pool av potentiella Crusaders som kan utnyttjas. Vissa historiker har föreslagit att fokus i det första korståget år 1096 väcktes egentligen om av oro att politiska stridigheter skulle riva Europa från varandra, genom att skicka krigare iväg till anspråk ny mark, kunde påven hjälpa till att stabilisera den politiska situationen i Europa.

Från början var blandade budskap korstågen. Trots att korstågen var i teorin heliga expeditioner, de var inte särskilt religiös karaktär. Crusaders beviljades avlat som tillät dem att bete sig men de ville medan den Crusade, och många tog tillfället i akt att plundra, våldta och mörda utan urskiljning när de sveps in i Spanien, Baltikum och Mellanöstern. Medan vissa Crusaders otvivelaktigt hade religiösa ideal, många fler var helt enkelt i jakten på ära, rikedom och mark.

början var korstågen framgångsrika, och några tidigare kristna områden återkrävdes. Senare korstågen sände förstärkningar att fortsätta att hålla marken mot stigande muslimska imperier. Men i slutändan den islamiska världen visade sig vara för stark, och den kristna fästen överöstes med korsfararna blivit misshandlad tillbaka till Europa med förståeligt upprörd muslimska krigare som ville ta tillbaka de landområden de tänkte på som hemma.

Förutom externa korstågen tog korstågen också rum i Europa, med påvarna med korstågen som ett verktyg för att sålla ut rivaler och kättare. Många skulle gärna se korstågen avslutats, eftersom många européer dog eller försvann under korstågen, och vanhedrande händelser som Barnkorståget i 1212 gjorde ingenting för att främja en positiv bild av dessa påstås heliga krig.

Som en följd av korstågen, vissa delar av Mellanöstern fortsätter att uppleva spänningen mellan kristna och muslimer. Trots det faktum att muslimer och kristna en gång fick med sig i regioner som Spanien, körde korstågen en kil mellan dessa religiösa samfund, och att wedge fortsätter att vara en politisk och social fråga i dag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.