Vilka var Anasazi?

motsats till vad många tror, det var aldrig en indian stam kallas Anasazi. Detta begrepp är en beskrivande etikett som används för att klassificera de invånare som bodde i Four Corners region i nordöstra Arizona och nordvästra New Mexico, samt angränsande områden i Colorado och Utah, mellan 1 och 1300. Det Anasazi är förfäder till moderna Pueblo People. I arkeologisk forskning är Anasazi ofta kallas Ancestral Puebloans eller Ancient Pueblo People. Några av de moderna Pueblo Människor ogillar termen Anasazi också. Etiketten är baserad på en navajo ord som betyder "gamla främling" eller "gamla fiende. " Detta har gjort att vissa grupper att hävda att Anasazi är huvudsakligen en etnisk sluddra.

Anasazi kulturen fortfarande är något mystiskt. Eftersom Anasazi levt så länge sedan, är alla bevis på deras dagliga liv indirekt. Dessutom finns det ofta oenighet bland arkeologer om olika aspekter av den antika Pueblo kultur. Den Anasazi var jordbrukare, men de flesta också tillbringade en hel del tid jägare och samlare för att skydda sina familjer från risk för missväxt orsakade av torka eller kallt väder. De bodde i pueblos gjorda av lera som täckte ett gallerverk av pinnar och var förankrat i en rad av grundstenar. Många av dessa pueblos var flerbostadshus, eftersom utöka en befintlig pueblo var en lättare uppgift än att bygga ett nytt hem.

Arkeologer tror att de antika Pueblo Människor kan ha talat flera olika språk, däribland Tewa, Tiwa, Keresan, Zuni och Hopi. De bar kläder som var vävda på stora upprätt ram vävstolar och ofta halsband, armband, örhängen, band arm och tappar hår från ben, trä, korall, turkos, eller skiffer. Mockasiner, sandaler och snöskor var den föredragna Anasazi skor. var Anasazi religiös verksamhet oftast bygger på en övertygelse om vikten av natur och harmoni med världen. Noggrann observation av stjärnorna, månen och solen var en viktig del av det antika Pueblo kultur. Det fanns många böner och ritualer för att uppmuntra lyckad jakt och jordbruk. Nyckeltal religiösa personligheter inom Anasazi kultur valdes framträdande kretsens medlemmar för sin familjs härstamning i motsats till extatiska visioner.

Traditionellt Pueblo sällskapen matrilineal och matrilocal. Clan tillhörighet avgjordes vanligen genom den kvinnliga blodslinjen, med barn som hör till deras mors släkt. När en kvinna gift, hennes nya man förväntades att flytta in i hennes familjs hushåll. Däremot ville Anasazi män har särskilda positioner civil myndighet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.