Vem var Tokyo Rose?

Under andra världskriget var Tokyo Rose namnet på många kvinnliga programledare radio som sänder på japansk radio. Den radioprogram var avsedda att sända antiamerikansk propaganda. Även om Tokyo Rose var en fiktiv karaktär, ansågs en kvinna vara den ursprungliga Tokyo Rose och hennes berättelse är en av hjältemod och förräderi. Den här kvinnan, Iva Ikuko Toguri, ställdes inför rätta så småningom och dömdes till tio års fängelse av den amerikanska regeringen. När andra världskriget bröt ut, Toguri, som var på besök hos släktingar, fastnade i Japan. Toguri var en amerikansk medborgare, född i Los Angeles, Kalifornien 1916. Den japanska regeringen gjorde sitt bästa för att försöka göra Toguri vederlägga hennes amerikanska medborgarskap.

Trots trycket Toguri var under de dagliga trakasserier från militärpolisen, vägrade hon att ge upp sitt amerikanska medborgarskap. Instängd i Japan fann Toguri två jobb som ett sätt att stödja sig själv medan hon försökte återvända till USA. När han arbetade som sekreterare på Radio Tokyo, mötte hon amerikanska och australiska krigsfångar (krigsfångar) som tvingades av japanerna att sända propaganda.

Radio Tokyo ville ha en kvinnlig röst sända sina föreställningar, och då frågade de krigsfångar valda Toguri. Använda namn Orphan Ann, var Toguri en av många engelsktalande kvinnor som gjordes att sända japansk propaganda. Den krigsfångar skrev manus till radioprogram, däribland många dolda pro-amerikanska känslor och budskap som Toguri skulle läsa. Den engelsktalande kvinnor blev kända under samlingsnamnet Tokyo Rose och Toguri var avgörande för att höja amerikanska truppernas moral. Det var efter kriget som Toguri engagemang i radiosändningar vändes mot henne. Reportrar reste till Japan för att intervjua Toguri och bevisa att hon var Tokyo Rose. Vid ett tillfälle rapporterade att Toguri undertecknat ett uttalande sagt att hon var Tokyo Rose. 1945 greps Toguri och fängslades i Japan av den amerikanska regeringen. Hon släpptes efter ett år, men 1948, hon greps igen och fördes till USA för att ställas inför rätta för förräderi.

År 1949 dömdes Toguri på åtta punkter för förräderi. Den ursprungliga Tokyo Rose dömdes till tio års fängelse och $ 10. 000 (USD) fine. Hon släpptes efter sex år och flyttade till Chicago. Reporter Ron Yates fortsatte med att utreda de anklagelser som riktas mot Toguri. Två av de viktigaste vittnena, Kenkichi Oki och George Mitsushio, befanns ha ljugit under ed.

Oki och Mitsushio hävdade att Federal Bureau of Investigation (FBI) lärde dem om vad jag ska säga bara timmar innan rättegång. Ironiskt nog var Oki och Mitsushio två Radio Tokyo arbetstagare som hade gett upp sitt amerikanska medborgarskap under kriget. På grund av rättegången och övertygelse, berövades Toguri av amerikanska medborgarskap hon hade kämpat så hårt för att hålla.

1976, sa tv-show 60 Minutes Toguri berättelse, och hon fick senare en fullständig benådning från president Ford 1977. Toguri fulla amerikanska medborgarskap återställdes också. År 2006, vid 90 års ålder, dog Iva Toguri, originalet Tokyo Rose, i ett Chicago sjukhus av naturliga orsaker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.