Vem var Oliver Cromwell?

Oliver Cromwell (1599-1658) är kanske mest ihågkommen för att han är mannen som hjälpt till att förvandla England från en monarki till republik under det engelska inbördeskriget. Han fann också England som lordprotektor från 1653 till sin död 1658 med sin son efter honom i rollen som Lord Protector. Cromwell är en intressant siffra i brittisk historia, eftersom det under sin livstid gjorde han ett stort antal till synes motstridiga beslut, liksom att stödja parlamentariska makten och därefter upplösa parlament, eller att förespråka för religionsfrihet medan verkställande kättare. I Storbritannien är han en välkänd historisk gestalt, tack vare sin korta roll som Lord Protector of England.

Information om de första åren av Oliver Cromwell är mycket mindre rik än om hans övertagande av makten och senare liv. Han föddes i en familj av landad herrskap i Huntington, och han skickades till Cambridge för en utbildning. Någon gång i sitt relativt tidigt i livet, tog Cromwell upp den puritanska orsak, att bli en sträng puritan, och ingår i hans religiösa tro till hans politiska och personliga värderingar. Han sändes också till parlamentet för att representera sin familj, och han var närvarande vid samtliga Charles I: s olycksalige parlament, förespråkar mer parlamentarisk makt. När det engelska inbördeskriget bröt ut 1642, Oliver Cromwell omvandlas sig i en skicklig militär ledare, trots minimal erfarenhet. Han ledde parlamentariska trupper, så kallade Roundheads, till seger flertal gånger mot krafter Charles I, även kallad Cavaliers eller rojalisterna. Cromwell tog också sin militära erfarenhet utomlands, brutalt erövrade Irland, till exempel, och bidrar till att dämpa skotska uppror också.

1649 Oliver Cromwell var en av de stora agitatorer för försöket och senare utförande av Karl I. Han bidrog till att skapa den republikanska samväldet som styrde England i nästan 12 år, hantering regeln direkt under perioden för protektorat. När han dog 1658 tog hans son Richard över som Lord Protector, även om han inte hålla ställningen för mycket långa, rojalisterna småningom överhanden och återställs kungens son, Charles II, till tronen. Men ordförande Charles II under en parlamentarisk monarki, snarare än en absolut monarki, kanske tagit del av sin fars öde.

En intressant notering om Oliver Cromwell är att han inte vila i frid efter hans död 1658. År 1660 var hans kropp grävdes upp av rojalistiska styrkor, hängde i kedjor, och halshöggs. Detta postuma "execution" användes också på kropparna av flera andra regicides som hade arbetat tillsammans för att verkställa Charles I. öde Cromwells ben är osäkert, men hans huvud tydligen drev från ägare till ägare för några gånger innan de slutligen i graven 300 år senare på Sidney Sussex College.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.