Vem var Katherine Parr?

Katherine Parr var den sjätte och sista hustru till kung Henry VIII av England, och en av endast två som överlevde hans regeringstid. Fyra äktenskap i hennes livstid, var Katherine Parr mest gift med någon engelsk drottning. En förkämpe för kvinnlig utbildning och en slug politiker överlevde Katherine flera försök att ta bort henne från makten som drottning. Hon överlevde sin kungliga man bara ha en katastrofal fjärde äktenskap som anses av vissa som har lett till hennes död.

Född 1512, Katherine Parr gifte sig vid 15 års ålder till äldre baron av Gainsborough . Han dog 1533, och Katherine uppvaktades snabbt och gift med en annan äldre adelsman, lord Latimer. För nästan tio år, vårdade Katherine hennes man, tills han dog 1543. Äntligen fria att driva sina egna intressen, fokuserade Katherine tungt på hennes utbildning, studier med Lady Mary, äldsta dottern till Henry VIII. Trots att hon hade en affär med Thomas Seymour, bror till slutet av Queen Jane Seymour, Henry VIII snart uttryckte sitt intresse för det intelligenta, gift patient kvinna och Katherine Parr kungen i juli 1543.

På denna punkt var Henry bli gammal och led hela tiden av en infektion i benet. Katherine, till skillnad från de flesta av hennes föregångare, var en förtrogen och barnflickan istället för ett objekt av lust. Men intelligenta Katherine, oförmögen att hålla sig borta från politiken, greps och nästan förlorat huvudet när hon försökte lägga sig i politiken på uppdrag av den protestantiska kyrkan. Klokt, kastade Katherine sig på Henry fötter, tiggeri hans förlåtelse. Henry gav efter, och Katarinas plats som drottning var säker. En av Katherine Parr mest anrik framgångar var att övertala Henrik att återinföra sina två döttrar i tronföljden. Henry hade tagit bort dem som hans arvingar många år tidigare, som straff för beteendet hos sina mödrar, Katarina av Aragonien och Anne Boleyn. Enligt regeln om Katherine Parr, både Maria och Elizabeth fördes tillbaka till domstol och fick sina rättmätiga titlar Princess. Katherine bildas nära relationer med båda flickorna, även med Elizabeth i hennes hushåll efter kungens död. När Henry VIII dog 1547, gick i pension änkedrottning Katherine till sina gårdar i Chelsea och i hemlighet gift Thomas Seymour. Records säger att Katherine var djupt förälskad i Seymour, och kände hon äntligen förtjänat en man i hennes val. Medan gravid med Seymour barn, men upptäckte Katherine henne att ambitiösa Seymour var friar den 14-åriga prinsessan Elizabeth i ett försök att vinna makt. Skräckslagen skickade Katherine Elizabeth iväg för att aldrig se henne igen.

Dagar efter att hon fött en dotter, dog Katherine Parr i september 1548. Yrande med feber, undertecknad Katherine en vilja lämna alla sina ägodelar och förmögenheter till mannen. Experter oeniga, men en stark falang anser att Thomas Seymour tvingas Katherine underteckna dokumentet, vägrar att skicka efter medicinsk hjälp tills hon undertecknat.

Katherine Parr är ihågkommen för sin hängivenhet till lärande och hennes mästerskap av utbildning för flickor. Under hennes ledning, utbildades prinsessan Elizabeth av de finaste av handledare, förbereda henne för livet på Englands tron. Katherines framsynta insisterande på att Henry återställa prinsessorna som arvingarna hindrade en blodig och möjligen katastrofala tronföljdskriget när Henriks son, kung Edward VI, dog i tonåren. Livet på detta högutbildade och klok kvinna var fylld med personliga besvikelser, men hon tänkte mycket till uppstigandet av drottning Elizabeth I, som ansetts vara en av Englands största monarker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.