Vem var Jane Seymour?

Jane Seymour var dotter till John Seymour, en mindre ädel, och blev den tredje hustru till kung Henry VIII av England. Till skillnad från sin berömda föregångare, Katarina av Aragonien och Anne Boleyn, lite är känt om Queen Jane. Henry VIII, men som bekant nyckfull, behöll tillgivenhet för sin tredje hustru för resten av sitt liv, och är begravd bredvid henne på Windsor Castle.

Jane tros ha varit född i 1508 och 152C trots poster varierar. Snarare än att ta emot en klassisk utbildning, var lärde Jane Seymour endast hos individer det lämpligt för kvinnor, såsom broderi och frågor hushåll. Man tror att hon inte kunde läsa eller skriva något annat än hennes namn. Vid en ålder av 19 eller 20, blev Jane en dam som väntar på att drottning Katarina av Aragonien, och senare till drottning Anne Boleyn. Jane Seymour påstods vara en lugn och värdig kvinna, känd för sina ens humör.

Uppgifter tyder på att kungen blev intresserad av Jane romantiskt under 1535 eller 1536, då han var gäst på hennes familjs Wiltshire egendomar. Vid denna tidpunkt var kungens giftermål med Anne Boleyn snabbt reda ut, eftersom drottningen inte kunde ge honom en manlig arvinge. Experter oeniga om den avsiktliga del Jane spelat i den efterföljande rättegången och genomförandet av sin älskarinna, men inom 24 timmar efter Anne Boleyn avrättning den 20 maj 1536, Henry och Jane Seymour var förlovad. De gifte tio dagar senare.

Anne Boleyn togs upp i den franska domstolen, och som drottning in på allvar i den politiska världen. Jane Seymour, är betydligt mer konservativ, förbjöd populära franska modet sin företrädares och stannade bestämt avstånd från den politiska arenan. Detta kan inte ha varit helt och hållet hennes val, men eftersom hon ett försök att ta emot förlåtelse från kungen på uppdrag av fångar möttes med en kort påminnelse om vad som hade hänt med blanda sig Anne.

Henriks vrede på Jane's presumtion varade inte länge. Den 12 oktober 1537, kom Henry käraste önskan sant som Jane Seymour födde en frisk pojke. Födelsen av den framtida kung Edward VI säkrade tronföljden, ta bort, i Henriks ögon, chansen till följd av någon av hans döttrar från hans tidigare fruar. Edvards födelse lindras också Henriks rädsla att han var förbannad av Gud för hans första äktenskap, och är dömda att aldrig få en son.

Tyvärr fick Jane Seymour lever inte delta i firandet av ankomsten av Henriks arvtagare. Experter tror att hon kontrakterats barnsängsfeber, en form av infektion Gemensamma efter förlossningen, och avled den 24 oktober 1537. Hennes begravning leddes av med Katarina av Aragonien dotter, den blivande drottningen Maria I, som var en nära vän till den kortlivade drottning.

Jane's tidig död och födelsen av Edward cementerad henne i Henrik minne med stor glädje. Han beställde en utstuderad grav byggd för henne på Windsor Castle, och inte gifta i tre år. Flera år senare beställde Henry ett familjeporträtt som visade hans döttrar och hans son bredvid honom. Trots att han hade sedan gift tre gånger, kvinnan satt med honom var inte hans nuvarande drottning, men Jane Seymour.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.