Vem är General Lafayette?

Lafayette, vars fullständiga namn är Marie-Joseph-Paul-Yves-Roch-Gilbert du Motier, Marquis de La Fayette, betraktas som en hjälte i sitt hemland Frankrike och i USA också. General Lafayette blev hedersmedborgare i USA för dess bidrag i den amerikanska revolutionen 1777.

General Lafayette föddes i regionen Auvergne i en prestigefylld och mäktig familj. Föräldralösa genom 13 års ålder, började han genast den franska armén och blev kapten innan han fyller 20 år. Flera år tidigare, vid 16 års ålder gifte han sig med Marie-Adrienne-Fran? Oise de Noailles, en av de fem döttrarna till Jean-Paul-Fran? OIS, en fransk vetenskapsman och hertigen med en mycket stor familj förmögenhet.

Strax efter blir kapten, frivilligt General Lafayette att ansluta sig till amerikanska tjänsten och kamp mot den brittiska armén. Han fick hederstiteln generalmajor, vilket innebar att han stod under noggrann övervakning av George Washington. Inte nog med General Lafayette vinna Washingtons förtroende, men han blev också ett pålitligt stöd.

På grund av sin tapperhet i de två första slagen fick General Lafayette befäl av en fullständig företag, och ledde sina män i ett antal framgångsrika kampanjer. Vid sin återkomst till Frankrike år 1779 att inhämta ytterligare beställningar, King Louis XVI uppmanade honom att fortsätta sin tjänst i Amerika, som general Lafayette gjorde villigt. Efter krigsslutet gjordes General Lafayette en brigadgeneral i Paris, och tog en aktiv roll i den franska revolutionen.

General Lafayette kämpat för avskaffandet av slaveriet, religiös tolerans, och pressfrihet. Han besökte USA i flera tillfällen, alltid som en officiell gäst till situationen och president Jefferson. Trots hans motstånd mot vissa regeringsbeslut, stannade General Lafayette kontroll över armén. Under 1830-revolutionen, befallde han åter trupperna i kampen. Han gick i pension strax efter och dog i Paris 1834. General Lafayette har fått äran utförligt i USA. Örlogsfartyg har uppkallats efter honom, han blev en hedersdoktor amerikanska medborgare postumt, och hans porträtt hänger bredvid Washingtons i U. S. representanthuset.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.