Vem är Benito Mussolini?

Benito Mussolini (1883-1945) var en fascistisk diktator som blev premiärminister i Italien under 1922 och diktator 1925. Han regerade till Italien kom under intensiva angrepp från de allierade under andra världskriget och allt större kontroll av Nazityskland. Den 23 juli 1943 avskedades han av Stora Rådet för fascismen och kungen av Italien, Victor Emmanuel III. Hölls på olika platser för de närmaste två månaderna, var han räddades av nazistiska kommandosoldater och fördes till en publik med Hitler. Hitler krävde han satte upp en annan italiensk fascistisk stat, vilket han gjorde. Staten fortfarande existerar till dess sammanbrott 1945. Den 29 juli 1945, när han försökte fly landet, Mussolini och hans älskarinna upptäcktes av italienska kommunistiska partisaner och summariskt avrättades.

Mussolini skapade begreppet fascism tillsammans med Neo-hegelska filosofen Giovanni Gentile i sena 1910-talet. Ordet kommer från det italienska fascio , som betyder "förening" eller "paket", och i slutändan kommer från latinets fasces . Symbolen för rörelsen var en yxa omgiven av en bunt pinnar. Grundsatserna för den italienska fascismen ingår nationalism, klass samarbete, populism, militarism, totalitarism, diktatur, social interventionism, ekonomisk planering och Etatism. Fascism motsätter sig starkt kommunism och liberalism. Mussolinis fascism marknadsfördes som en "tredje väg" mellan socialism och kapitalism. Genom att inrätta en militaristiska, expansionistiska totalitär stat, som syftar Mussolini att återuppliva gamla ära av det romerska riket.

Mussolini föddes till arbetarklassen föräldrar i staden Forli i Italien. Influerad av den socialistiska övertygelse om sin far, Mussolini arbetade som politisk journalist och ursprungligen en socialistisk aktivist. Han fick ofta i trubbel för sina politiskt laddade ledare. När första världskriget bröt ut, gick Mussolini den italienska armén som soldat. Vid den tid då kriget var slut, kom han att tro att socialismen var en värdelös filosofi, och började utveckla fascistiska idéer. I början av 1918, kallade han för framväxten av en man "hänsynslös och energisk nog att göra rent hus" för att återuppliva den italienska nationen och grundade en fascist league i Milano, som kallas Blackshirts. Den 23 mars 1919 bildade Mussolini den "italienska Combat Squad", även känd som Blackshirts, för att främja sin fascistiska vision som en paramilitär grupp. Även om gruppen endast hade 200 medlemmar inledningsvis av 1922 numrerade 200. 000. Gruppen hade så mycket makt att det iscensatte en kupp i mars i Rom den 27 till 29 oktober, 1922, avsätta premiärminister Luigi Fracta och installera Mussolini till ny premiärminister. Mussolini hade stöd av militären, business class, och den liberala högern, och mycket viktigt, kungen av Italien, Victor Emmanuel III. Mussolinis tidiga regeringar var en koalition av olika politiska partier, men som 1925, under press från sina militanta, övergivna Mussolini någon tillstymmelse till demokrati och grep absolut kontroll, undertrycka oppositionen med tortyr, hotelser och våld.

Mussolini styrde sedan Italien för cirka tjugo år, från 1925 fram till 1943. Hans styre präglades av stora offentliga arbeten program, t. ex. nyodling av Pontine träskmarker, skapande av arbetstillfällen, priskontroll, tung propaganda, och förbättrad kollektivtrafik. Berömda gjorde Mussolini att tågen går i tid. Även om man ursprungligen överväger parti för Frankrike under andra världskriget, som 1940 beslutade att sidan med Axis, så småningom leder till hans nedfall och eventuella död när Italien började förlora kriget. Eftersom Mussolini och Hitler dog 1945, har regeringen systemet fascismens ansetts tabu. Ordet "fascism" anses också vara en av de mest överutnyttjas och över i stort sett tillämpas ord i det engelska språket, så småningom kommer att betyda nästan vad som helst dåligt. Därför flesta politiska rörelser är ovilliga att nu märka sig fascist.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.